Реклама / Ads
9| 4122 |17.04.2020 НОВИНИ

Пристигна първата пратка с медицински материали от Китай

.
Източник: МВнР
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посрещна тази нощ на летище „София“ първата пратка медицински материали от Китай, закупени от българското правителство.
 

Успешното реализиране на тази хуманитарна мисия е вследствие на телефонния разговор между премиерите на България и на Китай - Бойко Борисов и Ли Къцян, на 18 март, на съдействието на правителствата на двете държави и НАТО. 

 

На борда на самолета, използван от България в рамките на партньорската Програма за стратегически въздушен превоз на НАТО, бяха натоварени 568 000 маски KN95 в обем от 166,13 куб. м, закупени от страната ни.
 
Допълнително със следващи полети се очаква да пристигнат и останалите количества по сключените три договора между българската държава и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия – 50 респиратора, 1 000 000 медицински маски тип KN95, 608 770 еднократни маски KN95, 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. 

 

На борда на самолета, използван от България в рамките на партньорската Програма за стратегически въздушен превоз на НАТО, има и дарение от китайската страна с медицински и предпазни материали с обем от 50,19 куб. м, което включва предпазни маски, ръкавици и калцуни.
 
Екипажът на самолета, с който пристигнаха медицинските материали, се състои от 14 военни - шестима от САЩ, двама от Нидерландия и по един от Швеция, Финландия, Полша, Норвегия, Румъния и България. Командир на полета бе капитан Жасмина Христова от българските Военновъздушни сили. Тя приземи и самолета С-17 „Глоубмастър“ на пистата на летище „София“.
 
Полетът бе за сметка на свободните часове на България в рамките на Програмата за стратегически въздушен превоз (SAC). България за първи път използва тази програма от началото на пандемията от COVID-19. 

 

В Програмата за стратегически въздушен превоз участват 10 съюзници от НАТО (България, Естония, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и САЩ) и две страни от „Партньорство за мир“ (Финландия и Швеция). SAC се реализира чрез съвместно придобити самолети C-17 „Глоубмастър“, базирани в авиобаза „Папа” в Унгария.

България разполага с определен брой полетни часове, които се използват основно за превоз на нашите контингенти, участващи в задграничните мисии.
 
България, чрез посолството ни в Пекин, пое разходите по наземното обслужване и летищните такси на самолета. Освен министър Ананиев товарът на летището посрещнаха главният комисар и директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, както и посланиците на Китайската народна република Дун Сяодзюн, и на САЩ Херо Мустафа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3754 |31.03.2020 Оталгат сроковете за плащане на първата такса смет за 2020 г. . 10| 6171 |28.03.2020 Само във Фрог: Пернишката болница отказа да изследва дете с онкозаболяване, пристигнало от Германия . 11| 7210 |17.03.2020 Заразата е пристигнала от космоса чрез огнен метеорит, според учени . 2| 4132 |14.03.2020 Почина 74-годишният мъж, съпруг на първата жертва на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads