Реклама / Ads
37| 5375 |24.03.2020 НОВИНИ

Бойко Борисов: За бизнеса даваме 4, 5 млрд. лв. Ще си произвеждаме респиратори

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Много по-развити държави се лутаха и обясняваха как няма страшно. Толкова развити държани в рамките на ден-два смениха изцяло концепциите. В момента има държани, които са изправени пред трудности, да не казвам катастрофи заради мигрантите.
 

Това каза Бойко Борисов на брифинг по повод предприетите икономически мерки .

В България има нула миграция. Един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа. Няма учен, който да каже месец, два, три година. Няма институт, който да каже, че има лекарство. Няма учен, който да се подпише под гаранцията на бързия тест. Израелският министър каза, че няма бърз сигурен тест. По-рано от 8-9 седмици няма да могат и те да създадат.

 

Вчера ЕК прави обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 млн. Вярвам, че колегите ми в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме кой тест е по-добър и по-качествен. Всички в ЕС ще купим едни и същи тестове. Цялата индустрия се пренастройва към производство на облекла и маски. Имаме мощен АйТи сектор. Ще можем да си произвеждаме и респиратори. Днес за първи път в мирно време се отлага олимпиада.  Ние сме във война.

 

Скоро военните ще ни питат защо не сме ги използвали. Аз се ръководя от следното правило-да спасим живота на възрастните и да осигурим работа на младите. Има една артерия. По нея тече живота на страната. За това толкова ревниво пазим, да могат хората да отиват и да не затворят предприятия.

 

С Мутафчийски всички се шегуваме. Но когато говорим сериозно, трябва да предприемем мерките сериозно. Най-важно е изолацията. За това създадохме КПП-та.

 

Мерки:

Премиерът изреди икономическите и социални мерки, които утре ще гласува Министерският съвет. Замразява се плащането на данъци до 30 юни, за да може парите да останат в бизнеса и в хората. Това са около 600 млн. лв., пресметна премиерът. Отделно от това, традиционно преди Великден кабинетът ще даде на най-нуждаещите се пенсионери добавки за 50 млн. лева. Държавата ще отдели 1 милиард лева и за работодателите по схемата 60 на 40, ако запазят работниците си, вместо да ги съкратят.

 

200 млн. лв. за безлихвени потребителски кредити ще бъдат отпуснати за хората в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. Правителството мобилизира и ресурс от 4,5 млрд. лв. за бизнеса, като в това число с половин милиард се капитализира Българската банка за развитие, за да може тези пари да послужат за гаранции на бизнеса, който да разполага с капитали от 2,5 млрд. лв., зад които ще застане държавата. Кабинетът отделя и половин милиард за вече анонсираното допълнително възнаграждение на работещите в здравеопазването, в МВР и в Министерство на отбраната, които са на първата линия в битката с епидемията от коронавирус.

 

Тестове

Има спор за тестовете, нека се води тук, категоричен бе Борисов.

 

"Всеки професор и учен сам за себе си е прав. Да, има спор относно бързите тестове, но нека ги водим тук. Ще свържем експертите с тези от Европейската комисия, ако е нужно. Нека видим какво е общото решение", коментира Борисов.

 

Той припомни, че европейската институция е направила обща поръчка за бързи тестове, като страната ни е заявила 1 милион.

 

"Истински вярвам, че колегите ми ще предоставят най-доброто, за да спрев да се изпитваме кой тест на коя фирма е по-добър и по-качествен. Това е едно добро Соломоново решение", обясни премиерът.

 

Припомняме, че по време на първия брифинг на Медицинския съвет доц. Атанас Мангъров призова за по-голямо сериологично изследване на населението и ясно разкритикува Националният оперативен щаб.

 

"Лишаваме от възможността да установим кои са контактните и къде сме в сериологичния статус на обществото", коментира по-рано Мангъров.

 

Остава ни още една мярка-да кажем възрастните хора да не излизат. Правим всичко, за да не спре работата. Ако това продължи и след 30 юни при тези харчове и това ниско потребление... ние трябва да гледаме на всеки бизнес като на писано яйце. Зимният туризъм приключва 15-20 март. Зимният туризъм има мазнинка.

 

Какво ще правим с летния? Милиарди има спестени. Нека не се поддаваме на паниката. Светът е спрял. Две са важните неща-да запазим живота на възрастните и да оставим малката артерия. И хората в хранителния магазин са герои. Всеки, който работи е герой. Тази нишка можем да запазим с единство и внимание, допълни Борисов.

 

И уточни: "Представете си ледената пързалка да е морга.  Има ли лекарство, пак няма да можете да си намерите места по заведенията".

 

От цял свят българите се прибират в България, че е най-сигурно. Прави ли ви впечатление? Никой не иска да стои там. Пенсиите си вървят. Добавки даваме. Някои тарикати ако са крили осигуровките, може да има майстор-готвач за 200 лева заплата, а реално е получавал по 5-6000 лева. Има сектори, където заплатата е 10-15000 лева. Сиреч в пъти повече от министрите. Малко ще редуцираме, за да оцелеем. Самата практика ще подскаже къде да дадем повече и по-малко.

 

Призовавам работодателите-60 на сто от нас и 40 от него. Важното е да запазим работниците. Непрекъснато следим къде какво се прави. И ще го приложим. Благодаря на медиите, помагате много за свършената работа. Благодаря на полицаи, доктори, лаборанти. Индустрията в тила помага на фронта. Медикаменти по кутийки болниците заявяват. Икономически съвет няма да има. Проф. Костов си подбра състава на медицинския експертен съвет, който да ни помага.

 

Рискът нашият е голям. По-голям и от този на лекарите, щот те отиват и се връщат в болницата.  Приели сме го и трябва да измъкнем държавата от криза.

 

Финансовият министър Владислав Горанов се включи:

 

„Никой анархично да не си изпълнява задълженията по повод кризата. Има сектори, които ще получат предимства, но и такива, които ще трябва да изчакат. Моля ви се, от една седмица сме в криза! Дайте да не истерясваме за три дни. Ако се наложи, ще предприемем всички необходими мерки. Нека всеки бизнесмен си направи сметка дали с лека ръка ще се откаже от служител“, заяви още Горанов.

 

Коментира бързото решение на фирми да се освободят от служители заради затваряне или свиване на работата заради извънредното положение. И напомни, че това може да са важни кадри, които са ценни, затова не трябва да се махат с лека ръка.

От изказването на финансовия министър се разбра още, че хората могат да разчитат и на програмата за заетост.

 

Средставата ще минат през Българската банка за развитие. Важно е да се знае, че ще се отпуска безлихвен заем за тези служители, които са излезли в принудителен неплатен отпуск заради коронавируса. Кредитът ще е до 1500 лв.

„Разбира се, не ги задължаваме хората да взимат този кредит, но това е възможност за текущо финансиране“, коментира още Горанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 15501 |23.03.2020 Радан Кънев: Премиерът вчера каза неверни неща. Противопостави бизнеса с пенсионерите . 16| 14927 |22.03.2020 Къци за речта на Борисов: Той ни каза, че съдбата на давещите се е в техните си ръце . 3| 6995 |20.03.2020 Бойко Атанасов: Явно искат да не свидетелствам пред американския съд за корупцията в съдебната система . 4| 7791 |20.03.2020 Репресиите срещу следовател Бойко Атанасов продължават с пълна сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads