Реклама / Ads
0| 2839 |27.08.2022 НОВИНИ

Биков се пъчи и мъчи да внуши как „Промяната“ спъвала държавата. Кампанията е в ход

.
Тома Биков Източник: стопкадър, БНТ
Малко след 8 часа сутринта, Националната телевизия. От екрана се подава един навъсен човек – Тома Биков от ГЕРБ, очевидно стартирал предизборната кампания. С изтърканите си опорки той се опитва да убеди някого как „Промяната“ спъвала държавата.
 

Започна с това как след изборите шансът да няма правителство не бил никак малък, а една от възможностите да има правителство била „Продължаваме Промяната“ да имат максимално малък брой депутати.

 

„Колкото по-малко депутати имат ПП, толкова по-голям е шансът за страната в следващото Народно събрание. Те проявиха политическа неграмотност и това е причината да паднат само 7 месеца, след като сформираха кабинета, да не решат нито една криза и да задълбочат всички кризи“, изтъкна Биков.

 

Според него ПП не били в състояние да решат нито един проблем на страната.

 

„Каква точно ще бъде формата на управление, ако изобщо се стигне до такова нещо, ще се реши след изборите – дали коалиционно, има различни формати, в които може да се състави правителство и не трябва да се изключва нито един от тях“, допълни Тома Биков и не пропусна да отчете, че при „Продължаваме Промяната“ лидерство нямало: „Тяхната организация не е сериозна“.

 

По думите му България има нужда от проевропейско управление.

 

Тома Биков призова да се направи опит да се преодолее политическата криза. Коментира и темата с повишаването на цените на горивата така: „Проблемът е, че има само една фирма, която купува петрола, дава го на „Лукойл“ и после го продава на завишена цена. И го прави, защото е само една, ние казваме защо да не са 2. Има държавни компании, които могат да го направят, това увеличава конкуренцията“.

 

По отношение на „Газпром“ Биков посъветва правителството да наеме добри адвокати, за да не се наложи два пъти да платим „синьото гориво“ на руския газов холдинг. Той смята, че арбитражът, за съжаление, изглежда все по-реален.

 

Биков заяви, че може би е добре да се изпълни съществуващия докрая на годината договор с „Газпром“, но подчерта, че в същото време трябва да търсим възможности за дългосрочни договори извън този, който имаме с руснаците. 

 

По повод идеята на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов за референдум за президентска република, Тома Биков отсече: „ГЕРБ е категоричен привърженик на парламентарната република. България не е подходяща за президентска република. Има такава форма в други държави, но те са големи и федерални. Българската традиция винаги е била парламентарна република, а преди това конституционна монархия“.

 

Според него парламентарната република ни предпазва от злоупотреба с власт, защото изисква повече диалогичност, говори за по-висока политическа култура, отчита и уважава мнението на другия.

 

„Сега когато не можем да съставим правителство, дайте да съборим Конституцията. Колкото по-малко пипаме Конституцията, толкова по-добре. Промяната не става само с референдуми. Ако има дебат за формата на управление, той трябва да се води в цялото общество“, заяви Биков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2858 |19.08.2022 ПП, ДБ и БСП говорели „смехории“. Биков изчисли – нямало как да имат повече от 100 депутати . 0| 2870 |13.08.2022 Борисов жлъчно: Последни издихания за държавата, „Промяната“ уби България . 0| 6461 |30.07.2022 Тома Биков: Трябва ни газ и от ”Газпром”, трябва да намерим 3 милиарда кубика газ . 0| 6339 |29.07.2022 Рибата в морето, Биков спряга правителство в няколко варианта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads