Реклама / Ads
11| 3369 |18.11.2023 НОВИНИ

Ивайло Мирчев: Следващата стъпка е да се направят проверки на "Лукойл" за контрабандни практики

.
Източник: личен архив
След постигнатото споразумение за спиране на дерогацията на “Лукойл Нефтохим” от 1 март следващата стъпка да се направят проверки за контрабандни практики и износ на петролни продукти към други страни в ЕС или САЩ, заяви народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев пред БНТ.
 

В тази връзка той припомни, че на законово ниво вече е уредена възможността за назначаване на особен управител. Той може да гарантира доставките на петрол, както и че няма да има криза на пазара на горива в България.

 

“Искаме от рафинерията да се подготви за спирането на вноса на руски петрол, без да се създаде криза на пазара на горива. Даваме срок 1 март, за да гарантираме, че цените в България няма да тръгнат рязко нагоре и за да не се създават турбуленции за правителството”, каза той, като добави, че особеният управител може да осигури интереса на държавата в този процес.

 

Ивайло Мирчев заяви, че по време на служебното правителство не е направено нищо, за да бъде задължен “Лукойл” да представи план за плавно преминаване към неруски петрол. Такъв план вече има и се следи за неговото спазване. Освен това служебното правителство не е направило нищо да получи приход от разликата в печалбата на рафинерията заради това, че използва по-евтиния руски петрол, отчете той.

 

“Най-големият грях е, че за последните 15 години “Лукойл” беше оставена да създаде доминираща, монополна роля на пазара на горива. Тя беше оставена да дерибейства и да създава ненормални търговски практики. В същото време цените преди облагане с акцизи, които са най-ниските в Европа, са средноевропейски. Трябва някой да поеме отговорност за тези 15 години бездействие”, добави той.

 

Ивайло Мирчев заяви, че след сцените на насилие над граждани и журналисти на футболния протест в четвъртък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов трябва да си подаде оставката. Той цитира няколко примера от позицията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) за насилие на журналисти в момента на изпълнение на служебните си задължения.

 

“По никакъв начин подобен тип насилие не може да бъде толерирано. Фактът, че има 5 случая с насилие над журналисти, каквото в миналото не се е случвало - само това е достатъчно да спрем разговора и той да си подаде оставката. Това означава, че за тези 5-6 месеца, в които е министър, има организационен проблем в МВР”, заяви Мирчев.

 

Депутатът от “Да, България” отхвърли обвиненията, че смяната на министъра се иска, защото не е изпълнил желания по време на местните избори. Той обясни нагледно кому е нужен министър на вътрешните работи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5423 |18.11.2023 Явор Божанков: Искаме и Калин Стоянов да бъде уволнен . 1| 2550 |18.11.2023 Писателят Салман Рушди: Идентичността е като драматичен конфликтен въпрос в днешно време . 1| 2513 |18.11.2023 Снегът пак ни изненада! Закъсали тирове блокираха Беклемето . 6| 2829 |18.11.2023 ГЕРБ дават отбой, няма да отидат на среща при Терзиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads