Реклама / Ads
4| 4985 |07.10.2019 НОВИНИ

Биляна Петрова оспори пред ВКС отказа да я „пуснат“ на предизборен диспут

.
Биляна Петрова
Биляна Петрова е оспорила пред ВКС отказа да бъде допусната до предизборен диспут по БНТ и пълноценно участие в кампанията за местния вот.
 

Петрова е регистрирана от ЦИК като кандидат за общински съветник, както и за кмет на столичната община „Младост“. Както е известно, в момента тече предизборна кампания, която ще приключи с гласуването на 24 октомври, съобщава още DeFakto.bg.

 

Тя е подсъдима по гръмкия казус „Младост“, в момента той е на втора инстанция в апелативния спецсъд, падна се на състав под председателството на шефа на съда Георги Ушев. Наложената й мярка за неотклонение е „домашен арест“, Биляна Петрова с мобла е поискала от апелативния спецсъд да й разреши напускане на дома на определени дати за определено време за реално участие в кампанията. Съставът на Ушев отказва, понеже гарантираното от Конституцията избирателно право се свеждало до правото да избираш, а правото да бъдеш избиран, явно, е счетено за изпълнено с факта на регистрацията. Според написаното в самото определение, то е окончателно.

 

Защитата на Биляна Петрова не е съгласна. В наказателния процес тя се представлява от кантората на Ирен Савова (която изготви и изпрати и жалбите на Биляна и на Десислава Иванчева в Страсбург) и от Емануил Йорданов. Жалбата срещу отказа на състава на Георги Ушев е подадена до ВКС от адвокат Йорданов.

 

В оспореното определение се говори само за активното избирателно право, но и пасивното – правото да бъдеш избиран е основно право, подчерта защитникът. И продължи: съставът на апелативния специализиран съд е възприел това право само като възможност за регистрация пред ЦИК, но казусът е „изборен“ и комплексен. В Изборния кодекс има серия от норми за правата на кандидатите в предизборната кампания, включително и гаранция за тяхната равнопоставеност – а в случая именно тя е нарушена. Освен това, досега нито Иванчева, нито Петрова са се отклонявали от „домашния арест“, още по-малко са показали склонност да извършат престъпления, за тома сме отнесли казуса до ВКС, нека върховната инстанция се произнесе, обяви Емануил Йорданов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5701 |23.09.2019 Биляна Петрова: Развихрете фантазията си - предложете на Гешев още варианти . 3| 5321 |12.09.2019 Спряха Иванчева и Петрова от участие в протеста на БОЕЦ . 7| 6706 |12.09.2019 Биляна Петрова: Къде живеем, щом държавата реагира на чатове от два фалшиви профила . 13| 5973 |23.07.2019 Ген. К. Попов оспори ветото на президента за Ф-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads