Реклама / Ads
14| 3071 |15.03.2023 НОВИНИ

Битката за Бахмут продължава. Сваленият американски дрон няма да доведе до сблъсък между Москва и САЩ

.
Продължават ожесточените боеве между украински и руски сили за превземането на Бахмут. Според информация на украинското военно министерство силите на Москва се опитват да превземат града от няколко посоки и да го обкръжат. Междувременно международните агенции съобщиха вчера за свален от руски изтребители американски дрон. САЩ осъди случилото се, а Русия отрече да стои зад инцидента и го определи като “провокация”. Института за изследване на войната посочва, че напрежението в момента няма да доведе до директен сблъсък между Вашингтон и Москва.
 

"Врагът всъщност се опитва да се придвижи напред в няколко посоки. Боевете се водят не само в Бахмут, днес се водят и в района на Кременная, Белогоровка и Спорен. Разбира се, Бахмут е епицентърът. Що се отнася до самия Бахмут, врагът също се опитва да превземе града от няколко посоки, да го обкръжи", заяви Анна Маляр, заместник-министър на отбраната на Украйна, цитирана от руската редакция на BBC.


Във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе заседание на Щаба на върховното главнокомандване, на което беше разгледана ситуацията в Бахмут.


В изявление на президентската канцелария се казва, че защитата на града ще продължи. Това се случва на фона на твърдения на анализатори, че украинската армия се подготвя за отстъпление. Александър Роднянски, икономически съветник на президента на Украйна, заяви в интервю пред CNN, че при нужда украинските сили могат да извършат стратегическо отстъпление.


"Сега Русия се опитва да обкръжи Бахмут и за това те използват най-добрите си наемници от ЧВК Вагнер, очевидно най-добре обучените и най-опитните “, каза Роднянски, цитиран от руската редакция на BBC.


Самият Зеленски също допусна, че е възможно изтегляне на украинските войски от Бахмут. Държавният глава заяви в интервю пред италианския вестник "Кориере дела сера", че за Киев е важно да защити Бахмут, но “не на всяка цена”.


"След като разгледаха хода на отбранителната операция в Бахмутското направление, всички членове на щаба изразиха обща позиция относно по-нататъшното задържане и защита на град Бахмут“, се казва в изявление на президентската канцелария от тази нощ.

Междувременно украинските власти отрекоха информацията на “Вашингтон поуст”, че украинската армия търпи огромни загуби на фронта.

 

На 13 март изданието публикува доклад на своите кореспонденти в Украйна, в който се посочва, че значителните загуби в украинската армия са довели до намаляване на качеството на украинските въоръжени сили, което преди това се смяташе за значително предимство пред Русия. В резултат на това, според изданието, някои официални лица започнаха да поставят под въпрос готовността на Киев да започне дългоочакваната пролетна офанзива.

 

Според данни, цитирани от американски журналисти, САЩ и Европа са изчислили, че от началото на инвазията Украйна е загубила около 120 000 войници убити и ранени, в сравнение с около 200 000 загуби от руска страна.

 

В същото време в Киев бяха посочени много по-ниски цифри. 

 

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви, че ситуацията е "трудна", но информацията не отговаря на истината.

 

Сваленият дрон

 

Американският институт за изследване на войната (ISW) в редовния си доклад за ситуацията на фронта анализира последствията от инцидента с американския дрон MQ-9 Reaper, за който се твърди, че се разби в Черно море след сблъсък с руски Су -27 близо до Крим.

 

Съединените щати обвиниха руските военни, че умишлено са ударили безпилотния апарат като преди това са го залели с гориво. Руското министерство на отбраната твърди, че не е имало физически контакт между руския изтребител и дрона и той е паднал сам.

“Инцидентът няма да ескалира до пряк конфликт между Русия и САЩ. Руските сили са използвали тактики за сплашване срещу американски и съюзнически самолети и кораби в продължение на десетилетия и са разигравали театри, без това да предизвика конфликт“, смятат експертите на института. 

 

Според ISW президентите на Русия и Съединените щати могат самостоятелно да решат как да реагират на подобни инциденти и няма да последват автоматични действия, водещи към ескалация.

 

Като се има предвид, че президентът Джо Байдън многократно е говорил, че иска да избегне пряк конфликт между американските военни и Русия, а Кремъл ясно и многократно е демонстрирал нежеланието си да влезе във война с НАТО, няма причина да се смята, че подобни инциденти могат водят до опасна ескалация“, заключава Институтът за изследване на войната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3222 |14.03.2023 Битката за Бахмут продължава . 2| 3449 |13.03.2023 Ще промени ли войната ”стратегическата” месомелачка Бахмут?! . 8| 3244 |13.03.2023 Ген. Съби Събев: Бахмут е важен, но ключът е Крим . 32| 8838 |13.03.2023 В Бахмут Украйна получава подкрепа от обучени в Европа бойци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads