Реклама / Ads
2| 3478 |13.03.2023 НОВИНИ

Ще промени ли войната ”стратегическата” месомелачка Бахмут?!

.
От август насам Русия води тежки битки и дава огромни жертви, но не успява да превземе Бахмут. Украинската армия отказва да отстъпи, но според много анализатори вече няма стратегическа логика отбраната да продължава. Ще настъпи ли обаче голяма промяна, ако руската армия все пак завземе града? Наричат това място месомелачка. Руската армия и наемниците от ”Вагнер” се борят да превземат Бахмут още от август 2022.
 

Те използват тактики от времето на Първата световна война и хвърлят вълна след вълна пехотинци срещу украинските защитници на Бахмут. Засега обаче укрепените с окопи украински сили се държат.


.

За кратко тази битка беше засенчена от контраофанзивата на украинската армия в районите на Харков, Херсон и по поречието на река Днепър през есента. През декември обаче тежките боеве в Бахмут продължиха, а руската армия обгради от три страни града и остава само един главен път, по който Украйна получава подкрепления. Градът обаче може да падне в ръцете на Русия, пише още Свободна Европа.

Въпросът е какво може да последва от това.


Според военните експерти и тези, които внимателно наблюдават бойните действия в Украйна, символичното значение на отбраната на Бахмут значително надвишава стратегическото значение на мястото.


Градът е разположен на двата бряга на река Бахмутка и само на 20 км. от границата с Луганска област. Преди войната населението му е от 70 хил. души, а районът е известен основно с пенливите си вина и солните мини.


Той е разположен и в относително открита, равнинна местност, която е заобиколена от ниски хълмове и възвишения, през които преминават няколко големи пътя. Малката височина прави града уязвим за бомбардировки с минохвъргачки и ракети. Това, че се намира на кръстопът, го правят по-важен за преминаване на войници и екипировка към близки позиции.


Сега, след като в дълъг период от време руската офанзива идва от няколко страни, Бахмут може да падне за дни.


„Интуицията ми казва, че можем да го задържим. Да, много е трудно. Да, трудно се отблъскват постоянни вражески атаки. Да, в момента достъпът до града е затруднен. Но въпреки всичко, идват резерви, идват снаряди, а ранените успяват да бъдат изтеглени“, казва пред Свободна Европа Юри Сиротюк, войник от 5-та нападателна бригада на Украйна.

Засега Киев, начело с президента Володимир Зеленски, дадоха сигнали, че отбраната на Бахмут ще продължи. За това призоваха и водещи украински генерали и военнослужащи.

 

„Ако украинците решат да се репозиционират на терен на запад от Бахмут, не бих отчел това като оперативен или стратегически неуспех. Със сигурност не бих искал да обезценя страхотната работа на украинските войници и лидери за отбраната на Бахмут, но мисля, че той има повече символична, отколкото оперативна или стратегическа стойност. Така че падането на града няма да означава, че Русия е променила баланса в тази борба“, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на 6 март.


Според пенсионирания генерал-майор от австралийската армия Мик Райън пък заради огромните човешки и материални ресурси, които Русия пренасочва към Бахмут, съвсем скоро на украинската армия може да и се наложи да отстъпи.


В случай, че задържането на Бахмут е лишено от логика, според западни анализатори идеята може да е същата, каквато беше преди време при Харков – на руските сили да се нанесат толкова тежки загуби, че до голяма степен да бъде обезсилена потенциалната им офанзива през пролетта или лятото.


Според анализатори минималният напредък на Русия, която постепенно обгражда града от север, изток и запад, идва на огромна цена. За месеците досега загубите на Русия се оценяват като 6 или 7 пъти по-големи от тези на Украйна. Неназовани представители на НАТО се съгласиха с това твърдение в коментар за Си Ен Ен.


„Като цяло тактиката на врага остава непроменена. Той използва вълни от пушечно месо, които атакуват позициите на украинските бранители“, казва Тарас Березовец, говорител на украинската армия.


Към момента обаче съотношението между загубите на Украйна и Русия към Бахмут е по-скоро равно т.е. за всеки ранен или убит руснак има по един ранен или убит украинец.


Според експерта към финансирания от държавата Национален институт за стратегически изследвания в Киев Микола Белесков, стратегическото значение на Бахмут е под въпрос. Не е ясно икакво значение би имал развоят на битката там за хода на войната през 2023 г.

„Много трудно е в момента да се каже кой точно има успех“, каза още той.


„Руската армия вероятно ще има трудности в това да запази каквито и да е сериозни настъпателни операции в следващите месеци и това ще даде възможност на Украйна да вземе инициативата“, пишат от института.


Но битката за Бахмут е важна и заради настоящото разпределение на руски сили в района.


„Мисля, че упоритата отбрана на Бахмут постигна много, като накара Русия да изразходва човешка сила и снаряжение. Всяка стратегия обаче може да достигне до точка, в която ползите приключват, а предвид това, че Украйна се опитва да запази ресурси за офанзива, продължаваща отбрана може да постави под риск успеха на по-важна операция“, казва Майкъл Кофман, анализатор по отбрана към Центъра за военноморски анализи, базиран в САЩ.

 

Ако Русия превземе Бахмут, това ще й даде повод за хвалби след серията украински победи, които показаха сериозни систематични проблеми в руската армия.


Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза на 7 март, че превземането на Бахмут ще бъде ключ към продължаването на по-дълбока офанзива в Донецка област.


От руска страна най-много жертви в Бахмут понесе частната групировка „Вагнер“. По-голямата част от бойците ѝ са мобилизирани войници с малко подготовка, както и бивши затворници, които бяха рекрутирани директно от затвора с обещанието за намалени присъди.


Според Запада до 50 хил. души са се включили във "Вагнер", а почти всички са били изпратени на фронта в Бахмут.


„Това е техният последен шанс да превземат Бахмут. Опитват се да постигнат поне някаква победа“, каза пред Свободна Европа говорител на украинските сили на източния фронт.

 

Досега на два пъти основателят на Вагнер Евгений Пригожин каза, че наемниците му са превзели Бахмут. Той също каза, че намаляването на броя на украинските сили също е поставено като задача. Пригожин използва битката за Бахмут като мотив да нападне министерството на отбраната, което е свързано с дълготрайна вражда, която получи необичайно голяма публичност.


В последните седмици Пригожин и негови приближени и съюзници нападнаха Шойгу и шефа на генералния щаб генерал Валерий Герасимов със серия от оплаквания, че армията умишлено не предоставя ресурси на „Вагнер“.


„Реалността е, че ако руснаците вземат Бахмут, ще превземат едни руини. Това е град с минимално стратегическо значение, в който почти не е останала инфраструктура, която да подпомогне окупаторите. Това, че руснаците дадоха толкова много, за да го превземат, казва много за слабата им стратегия в тази война“, казва още генерал – майор Мик Райън.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9437 |12.03.2023 Ето коя е фирмата спечелила най-много от началото на войната в Украйна . 18| 3996 |12.03.2023 Москва бди над най-богатите, използва малцинствата за войната в Украйна . 1| 10963 |12.03.2023 Нови промени за пътуване в столичния градски транспорт . 18| 3285 |10.03.2023 Папа Франциск определи войната в Украйна като световна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads