Реклама / Ads
4| 3044 |26.10.2021 НОВИНИ

Битката на Педро Санчес с проституцията. Ще се пребори ли със секс индустрията за милиарди?

.
Испанският премиер Педро Санчес поиска проституцията да бъде обявена за незаконна. Всичко обаче в момента е в полето на добрите намерения. Испания е третата мека на проституцията в света. Според Санчес секс бизнесът превръща жените в робини, но все пак става дума за индустрия за 3.7 милиарда евро.
 

Испанският премиер получи подкрепа на конгрес на неговата Социалистическа работническа партия по-рано този месец. Въвеждането на такава забрана обаче ще бъде трудно. Освен това много испанци смятат, че тези намерения са неосъществими. Смята се още, че всеки опит проституцията да се елиминира като бизнес ще изолира допълнително и без това маргинализираната индустрия. 

 

Проституцията в Испания спира да се регулира от закона през 1995 г. От тогава индустрията процъфтява. По изчисления на Организацията на обединените нации става дума за бизнес, който се оценява на 3.7 млрд. евро. Смята се, че в него са заети около 300 хиляди жени. Друг доклад на ООН изчислява, че 39% от мъжете в страната са плащали за секс поне веднъж в живота си - много повече отколкото в останалите европейски страни.

 

Закони, които да контролират проституцията в Испания съществуват. Сводничеството все пак е незаконно и според нормативен акт от 2015 г. могат да бъдат наложени глоби на магистралните работнички, които спират автомобили. Санкции обаче рядко се прилагат. Намеренията на Санчес за премахване на проституцията в Испания се появиха на фона на увеличения трафик на жени. По информация на испанската полиция 80% от проститутките в Испания работят по принуда, след като са станали жертва на трафиканти на хора. 

 

Партията на Санчес предлага законопроект, който ще бъде дебатиран в парламента през следващите седмици. Някои сектори обаче смятат, че е, за да има успех нещо такова, първо е нужно друго - промени в миграционната политика на страната. Социалистическата работна партия не е съгласна и предложи своя законопроект. Намеренията са той да бъде разгледан преди края на правителствения мандат през 2023 г. 

 

Намеренията на партията на Санчес са проституцията да бъде премахната напълно. Въпреки това обаче предложението среща критики от онези, които са на мнение, че контролът просто трябва да бъде затегнат. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4454 |03.10.2021 ДБ застава зад Лозан Панов в битката за “Дондуков 2” . 22| 5434 |22.09.2021 Още един кандидат-президент: Костадин Костадинов се впуска в битката на 14 ноември . 19| 5048 |20.09.2021 Официално: ”Продължаваме промяната” влиза с ”ВОЛТ” и „Средна европейска класа” в битката за парламента . 12| 21050 |07.09.2021 Георги Киряков: Кирил Петков и Асен Василев най-сериозно поведоха битката срещу Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads