Реклама / Ads
1| 3146 |10.03.2023 НОВИНИ

Битките в Бахмут са в "тактическа пауза", твърдят анализатори

.
Темпото на руската офанзива северозападно от Бахмут се е ускорило, докато в самия град боевете са поставени в "тактическа пауза", твърдят в бюлетина си от Института за изследване на войната (ISW).
 

В североизточната част на Бахмут темпът на действията на проруските формирования на 9 март вероятно се е ускорил, пишат анализатори. Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин съобщи за превземането на село Дубово-Василевка (6 км северозападно от Бахмут) от неговите сили и това се потвърждава от геолокирано видео. В същото време в източната част на Бахмут, окупирана от Вагнер на 7 март, очевидно е настъпила временна тактическа пауза. 


"Вагнер" претърпя тежки загуби и най-вероятно не е готов да форсира река Бахмутка, която сега го отделя от украинските сили, но в Бахмут се изтеглят редовни руски войски, които могат да продължат настъплението в този район, твърдят анализатори. 


От ISW са отделили внимание и на вчерашните атаки в Украйна. Според анализатори обстрелът на украински градове с различни видове ракети и ирански дронове Shahed 136 е най-големият от началото на тази година, но е послужил основно за пропагандни цели за руската публика. 


Украинските власти, руските Z-канали и видеоклипове в социалните мрежи показват, че целите на обстрела е била главно енергийната инфраструктура на Украйна. ISW смята, че подобни атаки няма да подкопаят волята на украинците за съпротива и няма да подобрят позицията на руските войски по фронтовете.


"Путин се нуждаеше от тези безплодни атаки, за да „успокои провоенните и ултранационалистически общности, които настояваха той да отмъсти за инцидента в района на Брянск на 2 март“, продължават в доклада си анализаторите. 


Не може да се каже обаче дали този обстрел ще постигне тези свои цели. Все още има недоволни, които настояват Русия коренно да промени подхода към избора на цели, тъй като Украйна се адаптира към сегашните тактики, отбелязват авторите. 


Европейският съюз, Белият дом и агенцията за ядрена енергия на ООН осъдиха нападенията и посочиха, че отново се увеличава риска от ядрена катастрофа в региона. Във вечерното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за налагане на санкции на руската ядрена индустрия възможно най-скоро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3042 |08.03.2023 Йенс Столтенберг прогнозира, че е възможно Бахмут да бъде завладян в следващите дни . 17| 4095 |07.03.2023 Командирът на украинските сили в Бахмут: Да застреляш невъоръжен човек, защото е казал ”Слава на Украйна”” е дело на животно, не на войник . 5| 3229 |07.03.2023 Полк. Владимир Миленски: Българският Бахмут са българските медии . 13| 3094 |07.03.2023 Битката за Бахмут продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads