Реклама / Ads
12| 6443 |03.04.2013 НОВИНИ

Бивш депутат от ГЕРБ прокарвал законови промени в интерес на роднини

.
Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е установила конфликт на интереси по отношение на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, съобщиха от комисията, предаде БТА.
 

Конфликтът на интереси е установен по два сигнала, подадени срещу Димитров във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия. По първия сигнал комисията е установила, че Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързаната с него "Фабрика Медикет" АД, зад което дружество стои майката на Емил Димитров - Елеонора Димитрова чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД.

Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание текстове, с които се премахва ограничението от Закона за лова и опазването на дивеча, годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишната наемна цена за ползване на материално-техническата база да не се използват за финансиране на тези, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци. Конфликтът на интереси произтича от обстоятелството, че "Фабрика Медикет" АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба" и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе". Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за "Фабрика Медикет" АД, посочват от комисията.

По втория сигнал комисията е установила, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия. Народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т. нар. "цигарени гилзи" - свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2" ООД, добавят от комисията. Емил Димитров е пренебрегнал и двете покани на комисията да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него.

Решенията на Комисията подлежат на обжалване пред Административния съд в София. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 221| 6459 |02.04.2013 МБМД официално! ГЕРБ води БСП с 14,5% . 43| 8286 |02.04.2013 Ето ги водачите от ГЕРБ . 4| 5056 |02.04.2013 Шефът на НАП ще се бори за депутатско място . 173| 5393 |01.04.2013 Станишев: Ще се борим да няма второ управление на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads