Реклама / Ads
9| 3114 |19.04.2024 НОВИНИ

Мирчев за договора "Боташ": Евроатлантическите тигри ГЕРБ и ДПС станаха малки тигърчета

.
Ивайло Мирчев
Защо в парламента се направи опит да се прикрие цялата афера"Боташ". След натиск от наша страна докладът най-накрая беше вкаран в НС. Въпросът е защо ГЕРБ и ДПС не вземат отношение по въпроса. Тези партии, които се представяха като големи евроатлантически тигри, в момента се явяват като малки тигърчета, които сладко махат с лапа. Отговорът тук се крие в договорката с Радев за служебния кабинет. Служебният кабинет очевидно е разделен на квоти – освен на ГЕРБ, има министри, и на Радев и на ДПС, подчерта Ивайло Мирчев.
 

Мирчев продължи коментара за доклада на парламентарната комисия, която приключи проверката на договора между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", сключен от служебното правителство на Гълъб Донев в началото на 2023 г.:  Този договор е сключен за 13 г., с 2,2 млрд.неустойка, и по него плащаме 1 млн. лева на ден, дори и да не получаваме газ. Ключово във въпросния договор е, че никъде не пише, че не може да се пренася руски газ. Това е фундаментален проблем. Сключен е договор, който ще захранва Европа с руски газ. Този договор е сключен, след като е започнала войната в Украйна, наложени са санкции на Русия. И въпреки това президентът Радев и неговото служебно правителство сключват този договор. Другото, което стана ясно, е, че не е имало разговор по темата с Европейската комисия. Не искаме мнението на Европейската комисия, защото знаем какъв ще бъде отговорът, посочи депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България", посочи той пред bTV=

 

На този етап нямаме намерение да предприемаме подобен ход. Това каза Мирчев в отговор на въпрос ще поискат ли от коалицията оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков.Ще следим внимателно работата му и ако има основание, ще я поискаме, добави той.

 

Когато Радев си е назначил произволен фикус за премиер, друго е да има Конституция, която да дава възможност премиерът да не е подчинение на президента. Този, който е назначен за премиер, трябва да има мъжеството да състави правителство, което да придвижва страната напред. Премиерът, който и да е той, трябва да бъде държавник и да се държи държавнически, каза още Мирчев.

 

Това, което приехме сега в Закона за съдебната власт, е повече от онова, което искахме през 2015 г. в конституционната реформа на Христо Иванов. Промяната вече започна с Конституцията след 15 г. безвремие, с промените в Закона за съдебната власт промените ще продължат, заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2357 |19.04.2024 Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи . 11| 2399 |19.04.2024 Стефан Димитров: Аз съм дипломат, а не политик и няма да участвам в предизборни кампании . 1| 9563 |19.04.2024 С 10 млн. евро България и Румъния се сливат с общ проект на Дунава . 2| 7974 |19.04.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Израел казва на Иран - "можем да ударим ядрената ви програма". Русия е агресивна и срещу България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads