Реклама / Ads
2| 3269 |05.07.2023 НОВИНИ

Бивш зам.-ректор на полицейската академия: МВР не може да си управлява финансите, пенсионерите задръстват кадрите

.
Милен Иванов
„Докато МВР не се управлява от хора, които са професионалисти, каквито и пари да се наливат, те пак ще изчезват. Министерството не може да си управлява финансите.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академия та на МВР, по повод професионалния празник на полицаите и техните настоявания за по-високи заплати. Вчера започнаха предупредителни протести на служителите от системата.
 

Ето какво още каза той: Този проблем не е от днес - полицейските служители трябва да са добре платени. Има риск за здравето и живота им. Но в целия този спор министърът на финансите също е прав. Бюджетът на МВР се движи между 1 млрд. и 600 млн, може да е стигнал и до 2 млрд.


МВР не може да си управлява финансите. Има огромни разходи, които са странни. Академията на МВР не получава целева субсидия от МОН. Между 7 и 10 млн. лв МВР дава за висше образование. В Академията на МВР има 600 курсанти. МВР е поело издръжката им. Те са студенти. МВР не може да ползва тези хора за служебна дейност 4 години.


Проблемът с пенсионерите - има проблем, няма проблем. Ако той си върши работата - те не са толкова голям проблем. Те задръстват кариерното развитие и лишават от кариера хората след тях. Но проблемът е в управлението на кадрите. В МВР има много висшисти. МВР не ги развива, а обявява конкурс за външен служител с висше образование.


Полицаите и служителите на МВР са различни хора. От 2006 г. тази система придоби странен характер. В България няма достатъчно полицаи и пожарникари. В МВР има утежнена администрация, която никога не е била на улицата. Човешки ресурси, които са държавни служители и не познават проблемите. Да решават кадрови съдби, да решават проблеми с униформите .Държавата плаща за граждански автомобил, който е уж полицейски.


Има основание в обществото да има липса на доверие. Зле платен служител няма мотивация. Стартовата заплата е 1300 лв. Може да стигне до 3500 лв. МВР много лесно се разделя с ръководните си кадри. Полицаят няма гарантирана кариера. Не е спокоен. Това не ги оправдава. започва да гледа настрани и това удря на общественото доверие. Нашата полиция е невидима. Един гражданин трябва да може да знае как да отиде при полицая.


Трябва да се увеличат парите на полицаите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3034 |03.07.2023 Бивш посланик на САЩ в Русия: След бунта на ”Вагнер” властта на Путин е разклатена . 0| 2652 |30.06.2023 Забраниха на бившия бразилски държавен глава Болсонаро да се кандидатира за срок от осем години . 6| 3848 |30.06.2023 Бивш шеф на ДАНС за взривовете на оръжейните складове: Има съмнения за саботаж от Русия . 9| 3640 |26.06.2023 Бивш зам.-шеф на военното разузнаване: ”Вагнер” ще прекрати работата си в Русия, ще я продължи в Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads