Реклама / Ads
8| 3146 |03.07.2023 НОВИНИ

Бивш посланик на САЩ в Русия: След бунта на ”Вагнер” властта на Путин е разклатена

.
Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол Източник: БГНЕС
”Бунтът на основателя на частната руска армия ”Вагнер” Евгений Пригожин е началото на края на властта на Владимир Путин”, предаде Скайнюз.
 

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол, заяви че походът на "Вагнер" към Москва е нанесъл големи щети върху режима в Кремъл.

 

"В краткосрочен план Владимир Путин ще оцелее", каза дипломатът.

 

"В дългосрочен аспект обаче сегашният руски президент ще падне от власт", продължи Макфол.

 

"Действията на "Вагнер" от 23-24 юни нанесоха голям удар по имиджа на Путин като непобедим лидер. Руският държавен глава много трудно ще се възстанови от това тежко морално поражение," коментира още той.

 

По думите на Макфол: В Кремъл вероятно вече са разбрали, че краят на властта на Владимир Путин е близко и сигурно вече са започнали да кроят някакви планове.

 

Макфол се спря и върху съдбата на Пригожин. "Здравето и животът му са гарантирани. Не вярвам Путин да прибегне към неговото физическо убийство. Стопанинът на Кремъл явно е осъзнал, че евентуално ликвидиране на създателя на "Вагнер" ще го превърне в мъченик", каза още бившият посланик на Вашингтон в Москва.

 

Дипломатът добави: Бойците от "Вагнер" все още са въоръжени и опасни. Това също е фактор, който възпира Москва да предприеме каквито и да е било действия по отношение на Пригожин.


Майкъл Макфол е роден през 1963 г. и има дипломи по специалностите "Международни отношения" и "Славянски езици". Той бе сред съветниците на Борис Елцин по време на изборите за президент на Русия през 1996 г.

 

Тогава Елцин спечели втори мандат.

 

Макфол също бе външнополитически съветник на Барак Обама по въпросите на Русия (2009 – 2011 г.), а от 10 февруари 2012 до 26 февруари 2014 г. бе посланик на САЩ в Русия След това Макфол се отдаде на преподавателска дейност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3000 |30.06.2023 Посланикът на САЩ Кенет Мертен: Нашата задача е да подкрепим Украйна да даде отпор на руската агресия . 0| 2739 |30.06.2023 Забраниха на бившия бразилски държавен глава Болсонаро да се кандидатира за срок от осем години . 4| 2726 |30.06.2023 Посланикът на Украйна благодари на България за военната помощ: Това е източник на вяра за украинците . 6| 3966 |30.06.2023 Бивш шеф на ДАНС за взривовете на оръжейните складове: Има съмнения за саботаж от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads