Неделя, 22 Октомври 2017, 15:12
Frognews
1| 2968 |17.05.2016

Бивши просветни министри предлагат е-матура

.
Нов тип държавен зрелостен изпит, който се прави на компютър след индивидуална заявка, предложиха бившите министри на образованието Сергей Игнатов и Тодор Танев. Тази година просветното ведомство отново ще се бори с преписването и течовете на информация - битка, която традиционно губи.
Танев припомни, че миналата година от министерството са били предприети много крути мерки, но според него, проблемът е, че "колкото по-крути са мерките, толкова повече ще са хората със слаби оценки и толкова повече е общественото недоволство".

Игнатов беше категоричен пред bTV, че както и да затварятекспертите от МОН, както и да разместват отговорите и зрелостниците, "докато изпитът не се вкара в XXI век, винаги ще има проблеми". Той разказа, че след съмнение за „теч" през 2010 г. е бил поръчан компютърен софтуер, който сега се нуждае от минимално подобрение, за да може всеки да седне пред системата, да влезе с име и парола и да получи персонализиран тест от 12 млн. комбинации на въпроси. След като приключи с тях, ученикът веднага научава оценката си и остава само проверката на написания от него текст.

„Бъдещото решение е не да има един ден и стрес, а, например, между 10 и 20 май да се подава заявка", отбеляза Игнатов, който запита защо няма движение в тази посока.
Танев го подкрепи, като посочи, че когато има стрес, „автоматичната реакция" на всеки ученик е да си направи пищов. Според него, ако има повече възможности, ще има по-малко преписване. Освен това, при няколко дати и рискът от кибератаки се намалява.

Ексминистрите подкрепиха протеста на студентите, останали без евростипендии, защото са избрали да учат в „неприоритетни" специалности като право и медицина.

„Постановлението за стимулирането на приоритетните специалности касае държавната субсидия за висшите училища. Това не касае европейските стипендии", каза Сергей Игнатов. Той посочи, че трябва внимателно да се прочете какво е разписано в проекта, по който се дават стипендиите.

Бившият министър припомни и че в Националната стратегия за научни изследвания втора точка е „Здраве и качество на живот", което показва, че медицинското образование трябва да е приоритетно.

„Има известна недодяланост в юридическата мотивировка на едно такова решение", съгласи си е и Танев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Тормоз за варненци, започна ремонт на Аспаруховият мост 1| 934 |22.10.2017 . Хр. Иванов: Да се борим за предсрочни избори, нужна е конфронтация с управлението на страха 1| 1357 |22.10.2017 . Атанасов: Борисов обича европейските пари, но не и европейските правила 0| 1705 |22.10.2017 . Над 2000 ченгета протестират под прозорците на Валентин Радев, освиркаха министър Горанов 0| 1577 |22.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах