Реклама / Ads
8| 7695 |19.06.2019 НОВИНИ

Бивши шефове в КТБ: Свидетелят Бисер Лазов ще е проблем за прокуратурата

.
Георги Зяпков и Георги Христов
Основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов предстои да бъде проблем за прокуратурата. Той каза пред медиите, че не е виждал Пеевски в КТБ. Лазов работеше за банката до 20 юни 2014 г. и всеки ден идваше. Ние всички сме виждали Пеевски. Публична тайна е, че на Бисер Лазов бе предоставена възможността да придобие активи от кредитополучатели, заради които ние имаме обвинения.
 

Това заяви в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ началникът на отдел „Кредитиране“ в КТБ Георги Зяпков, който заедно с бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов бяха гости в студиото на Евроком. Поводът е изминалите 5 години от затварянето на банката.

 

Бисер Лазов има ментори в лицето на прокуратурата и следствието, с които явно се е разбрал, казаха още бившите администратори в КТБ.

 

Георги Христов коментира, че трябва да си спомним, не да честваме историята с КТБ. Тя не завършва със затварянето на КТБ. Голяма част от политическата класа и „елит“ направиха така, че българския народ да обеднява все повече след фалита на банката

Не сме имали и нямаме контакт с политическия елит на страната, както се твърди, ние сме били ангажирани да ръководим тази банка. КТБ не е финансирала политически проекти.“ България без цензура“ се е родила чрез дружества с някакво миноритарно участие, но това не е свързано с ръководството на КТБ. И самия Цветан Василев е изказвал достатъчно информация кой му е препоръчвал Бареков.

 

Втората половина на месец май 2014 .г разбрах, че има война. Това стана ясно, когато се появи необслужване на кредити от Делян Пеевски. Тогава говорих с Василев и това коментирахме, че има война. За 250-те милиона искани от Василев от Александър Ангелов - адвоката на Пеевски, не ме учудва, защото го познавам и този стил не му е чужд. Ние в банката разбрахме през този месец май, че нещо се случва.

 

Проблемът КТБ е политически проблем. Не че е обслужвала политически партии. Абсолютна легенда е, че има държавна помощ към Банката. Аз съм участвал, заедно с министерството на финансите в отговорите по тези теми пред ЕК. Държавите пари са мит. Не са повече от 15% в сектор енергетика.

 

Защо казвам, че е политически проблема -това беше само ликвидна криза. Тогава нямаше правителство, имаше временно такова. И БНБ и Фонда за гарантиране влоговете в банките (ФГВБ), които са юридически лица са независими. ФГВБ са финансирани от търговските банки в страната. Той можеше да вземе решение за увеличаване на капитала на банката само от совите средства. Вместо това се направиха едни обезценка на активи и то дружества, които имат само консултантски договори, а не за извършване на одит. Одит за 2014 година няма и никога няма да има. Това, което извършиха бяха едни консултации. Трите консултантски фирми получиха 1 милион и 200 хиляди лева. Един одит на банка струва около 150 хиляди лева. Ако фонда и БНБ бяха взели решение с тези над 2 милиарда да увеличат капитала можеше всичко това да не се случи.

 

С въпроса за КТБ се занимаваха непрофесионални организации, визирам и Народното събрание. В тази временна комисия единствено Румен Гечев има понятие от банки.

 

Освен над 100 допълнителни граждански дела, по които сме ответници като бивши администратори на банката аз лично, съвсем скоро, се сдобих с още едно обвинение за ОПГ, в което съм бил с Елена Йончева. Става въпрос за някаква нейна фирма и кредити на Русенска Корабостроителница, която до колкото знам от скоро е в несъстоятелност и има активи за милиони.

 

Мога само да гадая какви са мотивите на нашия колега Орлин Русев. Четох показанията му, в които той твърди, че няма представа от кредитирането в банката, въпреки, че 12 години е на ръководен пост. Русев също е ответник по тези над 100 граждански иска – явно не се е доразбрал.

 

Лазов е доста обстоятелствен и подробен и то доста извън обвинителния акт. Вероятно за да пресъздаде някаква атмосфера, само и само да не се озове в ареста.

Свидетелите могат да бъдат накарани да дават угодни на прокуратурата покзания. Аз и моите колеги и техните адвокати показахме неотстраними пороци в обвинителния акт. Единственият начин да се създаде достатъчно материал е да се накарат свидетелите, които на са посочили нито едно от имената на обвиняемите, сега да го напарвят.


Направиха ни проверки от КПКОНПИ и данъчни ревизии – няма никакви констатациии за никой от нас, чисти сме като сълзи. Това явно ги вбеси. Един от защитниците ни коментира, че ще пледират невменяемост на подзащитния си, защото с тези обвинения срещу нас, за тези суми, никой няма никакви богатства, нямаме яхти  и палати.

 

Георги Зяпков коментира, че цялата тази преса и медии, която се изказва негативно за бившето ръководство на банката дължи пари на банката. Изказват се, че банката е била пирамида и че това се дължи на Цветан Василев. Последните пет години се вижда тотална некомпетентност на всички квестори, синдици, ФГВБ и кой ли не, които се упражняват върху банката.

 

Всичко това нямаше да се случи ако не бяха провокирани събития 10 дни преди 20 юни 2014 г., ако тогава нямаше тотална медийна война срещу банката. Тя отстоя на атаката и издържа въпреки огромните изплатени суми.

 

Първо показаха 4-5 патрулки как паркират пред банката и влизат униформени, снимаха се само табелите на банката. Ние имахме информация, че опашките намаляват. Тогава пуснаха тежката артилерия, в която пак активно участваха медиите.

Опасно е това което говори Йордан Цонев , че една държава е спечелила от фалит на една банка. Когато затвориха  КТБ ФГВБ се изпразни. Над 360 милиона лева се загубиха на държавни предприятия – това Цонев го забравя, данъците, които спряха да плащат фалиралите предприятия също ги забравя.  Половин милиард лева е прекия отрицателен ефект, плюс това  Фонда е празен.

 

За да се върнат парите от Фонда на държавата бяха взети два заем, за които се дадоха държавни гаранции, т.е. чуждите банки нямат доверие във Фонда и поискаха държавата да даде гаранции. 150-160 милиона лева са вноските във Фонда, за да се достигне пак до тези над 2 милиарда трябват много години.

 

Тези които влязоха в банката са похарчили всичко. Всичко, коте са събрали квестори и синдици е похарчено. В банката имаше близо над 500 милиона парични средства, това е към 30 юни 2014 г. Данните са от баланс, публикуван от квесторите. Сега синдиците разпределят тези пари.

 

500 милиона лева е балансът през март 2015 г., когато влизат първите синдици. Първата сметка показва, че са похарчени вече 80 милиона от тези пари. Синдиците харчат по 10 милиона лева месечно. Втора сметка за разпределение ням да има.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4086 |19.06.2019 Патриархът награди бившия ни посланик в Москва Бойко Коцев . 0| 3807 |13.06.2019 Арестуваха бившия премиер на Алжир . 2| 3857 |11.06.2019 Пускат от ареста бившия шеф на ДАБЧ срещу 100 000 лв . 0| 4288 |10.06.2019 Осъдиха на затвор бившия шеф на Агенцията по рибарство Янчо Янев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads