Реклама / Ads
0| 3570 |12.07.2022 НОВИНИ

И бившият финансист на МО Иван Иванов осъди прокуратурата - за 70 000 лв.

.
Военното НДК или СРС
Бившият финансист от Министерството на отбраната (МО) Иван Иванов осъди прокуратурата да му плати обезщетения за над 70 000 лева, след като близо 6 години беше подсъдим и накрая оправдан за ремонта на т.нар. Военно НДК, в което сега се помещават Софийският районен съд и районната прокуратура.
 

Проверка на „Лекс“ показа, че Софийският апелативен съд (САС) е увеличил размера на обезщетението на Иванов за морални вреди от незаконното обвинение, като в решението си подчертава, че то се е отразило по-тежко на финансиста, тъй като става дума за длъжностно престъпление, а освен това е изпитал допълнителен страх от това, че първоначално е бил осъден на 8 години затвор, както и да плати на МО близо 11,8 млн. лева., пише още Lex.bg News.


Показания по делото на предишната инстанция СГС е дала дъщерята на Иванов, която е разказала, че баща ѝ се сринал, а първоначално мислел, че е станало недоразумение с повдигнатите му обвинения. След това колеги започнали да му държат сметка за изнесените в медиите данни от разследването, а в хода на делото не можел да си намери работа, защото потенциалните работодатели изчаквали изхода от процеса, за да му предложат договор. Съпругът на дъщерята на Иванов бил полицай и негови колеги пък го питали защо продължава да работи, след като тъстът му е милионер.


В решението си апелативните съдии Нели Куцкова (председател на състава), Мария Яначкова (докладчик) и Надежда Махмудиева пишат, че наред с обичайните вреди от незаконното обвинение, Иванов е изпитвал притеснение, че ще бъде несправедливо осъден, особено след първоинстанционната осъдителна присъда, уронени са били и честта, и достойнството му.


За разлика от градския съд, втората инстанция е категорична, че прокуратурата трябва да плати и пълния иск на Иванов за имуществени вреди от адвокатски хонорари във всички етапи на наказателния процес, които са били за 40 800 лева. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3048 |12.07.2022 Борис Попиванов: Никак не е малка алтернативата да се стигне до поредни предсрочни избори и през зимата . 0| 3821 |11.07.2022 Мирослав Иванов: ИТН и партията на Стефан Янев няма да влязат в парламента при избори . 0| 3510 |10.07.2022 Христо Иванов: Ако ни бъде даден третия мандат, ще опитаме да го реализираме . 0| 3427 |09.07.2022 Иван Таков: Кирил Петков не беше най-добрият избор за управление на държавата в тежките кризи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads