Реклама / Ads
0| 3165 |07.12.2021 НОВИНИ

Бившият министър Хр. Христова: Мъгла около минималната пенсия от 1 януари

.
Христина Христова
”От 1 януари хората с минимална пенсия какво ще получават, чуха се противоречиви информации. Дали ще се продължи добавката от 120 лв., дали тя ще бъде 50 лв. Други казаха - половината на 120, 80 лв. се чу. В момента никой не знае какво ще се случи другия месец. Има уверение, че няма да получават по-малко”, каза бившият социален министър Христина Христова.
 

Всички партии, които участваха в преговорите, даваха доста добри предложения, доста аргументирани. Сложното в коалиционното споразумение е, че имаше противоречиви предложения, които няма как да бъдат едно с друго - за пенсиите и за минималната работна заплата, например. Това заяви  още пред БНТ бившият социален министър .

 

Тя коментира, че отдавна у нас стои нерешен въпросът за размера на минималната работна заплата. Всяка година с постановление се решава колко ще бъде минималната работна заплата, но трудно се намират аргументи защо точно това число да бъде, каза Христова.

 

Според нея правителството трябва да се опре на диалога на социалните партньори. В 21 държави става със законодателството, но не с постановление, както е у нас. В последните 3 години МРЗ е увеличена с около 30%, а над 300 000 души получават такава, допълни бившият социален министър.

 

По думите ѝ заявеното желание за оптимизация на държавната администрация трябва да става след сериозен анализ.

 

"Следя дейността на няколко агенции, ако се направи качествен анализ, може би ще трябва административен капацитет, укрепване на тези администрации - Агенцията по заетостта, за социално подпомагане, за хората с увреждания и т.н.", каза още Христина Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3425 |07.12.2021 Борислав Сандов: Предстои номинацията ми за министър на околната среда и водите . 3| 5533 |06.12.2021 Димитър Петров пред Фрог: Министър Кацаров носи пряка отговорност за провала с връщането на учениците в клас . 3| 3001 |06.12.2021 Министър Денков: Надявам това да е последният първи учебен ден за тази година . 12| 5512 |05.12.2021 Министър Демерджиев: Има начин Гешев и Цацаров да бъдат сменени, има връзки на гл. прокурор с шефа на "Делта гард"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads