Реклама / Ads
3| 5533 |06.12.2021 НОВИНИ

Димитър Петров пред Фрог: Министър Кацаров носи пряка отговорност за провала с връщането на учениците в клас

.
Д-р Димитър Петров
Категорично искам да кажа, че министър Стойчо Кацаров носи пряка отговорност за това, че се провали връщането на учениците в клас. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.- министър на здравеопазването д-р Димитър Петров. Ето какво още сподели той по темата:
 

“Първо, връщането на малките ученици до 4-ти клас се забави около седмица заради това, че наполовина се провали първата процедура по доставка на тестове. Второ, връщането в клас на големите ученици  се забави с повече от три седмици. Болно ми е, защото поехме твърд ангажимент, че последното, които ще затворим, са училищата. И то, ако се наложи, ще е за максимално кратко време. В момента това реално се провали и причината е в МЗ”, подчерта д-р Петров.

 

Той уточни: “Тестовете, или не трябваше да се тръгва с този подход, или процедурата трябваше да се направи както трябва. Министърът не остави процедурата да се направи от упълномощените лица и звена, което са под контрола на зам.-министър Златанов, отговарящ за обществените поръчки. Вместо това упълномощи за всичко началника на кабинета си Лидия Чорбанова. Те двамата организираха целия процес под техен контрол. Назначиха една комисия, която правеше това, което те двамата ѝ казваха. Не зная по каква причина Лидия Чорбанова се занимава с това, пък и не зная колко разбира от тези неща?!”.


На въпрос къде са се оказали пробойните, д-р Димитър Петров обясни: “При първата процедура едната от фирмите си достави коректно половината тестове - те бяха 200 000. Другата, обаче изчезна, както се изрази министърът. Но тя не изчезна, целта бе да се забави процеса. Тази фирма не е особено известна и не се е занимавала с такава дейност. Забави се с подписване на договора с няколко дни. След това след  около една седмица ги достави. От нея тестовете започнаха да идват следващата седмица - петък, събота. В сряда трябваше да са в училищата. Т. е като се прави процедура, трябваше да е ясно, че до понеделник трябва да са складирани в базата в “Лозен”. Реално първата процедура се провали с недомислици в документацията. Имам дълбоки съмнения, че това е фирма, която е чакала да бъде избрана, а след това са ѝ трябвали 10-на дни, за да поръча тестовете и те да дойдат от Китай.


При втората процедура, след като се направи първата процедура, по разпореждане на министъра, написаната в документацията 0,5 процента неустойка при забавяне, беше променена на 10 процента на ден. Това отказа първите 5-6 фирми, защото винаги може да стане забавяне от 1-2 дни. Има транспорт, минава се през митница и т. н. Някои говорят, че този процент е сложен, за да се отиде до фирма, която е по-назад. Но тази процедура пак се провали до голяма степен.

 

След това се обяви трета и четвърта процедура. На мен не ми е ясно защо се разделя процедурата - това не е редно от всяка гледна точка. Трябваше да се направи нормална документация за 5 млн. тестове и да се сключат договори с толкова фирми, колкото имат въпросната наличност.  Трябваше също така да се направи нормален график на доставка, защото на нас не ни трябват всички тестове на куп. Това можеше да се направи спокойно от компетентни хора, които са наясно с процедурите. Така или иначе учениците се забавиха.

 

Образователният министър е абсолютно прав. За ученическите тестове още на петия ден поставих въпроса защо Чорбанова се занимава с процедурата. И защо втората фирма, която не се е появила, не ѝ се прекратява договора и да се извикат следващите. Даже заявих на министъра, че на тази фирма няма да подпиша платежно нареждане и да си го подписва той. Екипната работа яз я разбирам по малко по-различен начин”.    

 

 

На въпрос защо все пак се стигна до там, той да бъде махат от поста на зам.-министър, д-р Петров каза: “Министърът каза, че не знае. Той не само че знае, но това е направено по лично негово настояване. Честно казано съм обиден на министър Кацаров, защото ако не е искал толкова да работи с мен, можеше да ме извика и да ми го каже очи в очи. Тук не става въпрос за конфликти, а за чисто работен процес. Аз като съм станал зам.-министър, не съм дал обещание, че ще се съгласявам за всичко, което той каже. Вярно е, че крайните решения са на д-р Кацаров, но това не означава, че трябва да съм съгласен с всичко, като например сливането на Правителствена болница с педиатрията. Защото според мен това може да доведе до съсипването и на двете болници. Да се твърди, че Стойчо Кацаров не знае нищо, а после да разбирам, че махането ми е станало под негово давление, не е коректно."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 21720 |06.12.2021 Предприемачът Ивайло Пенчев: Евала на Асен Василев за съкращаването на 30 000 чиновници . 14| 6716 |05.12.2021 Вижте разпределението на министерствата в новия кабинет . 19| 6957 |04.12.2021 Скандалите в ДКК се политизират. Папка за Караганева е дадена на ДАНС много преди изборите . 6| 3182 |04.12.2021 Д-р Симидчиев: Има данни, че Омикрон предизвиква по-леко боледуване, но е по-заразен и може да измести ”Делта”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads