Реклама / Ads
2| 4794 |03.06.2020 НОВИНИ

Бизнес и синдикати: Мярката 60/40 трябва да се промени час по-скоро

.
Васил Велев, Пламен Димитров
Плюсове от мярката 60/40 има. До края на месеца ще изчакат членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да се видят ползите и недостатъците от икономическата мярка, каято трябваше да бъде в помощ на засегнатите от епидемията от COVID-19.
 

Сбилжаване на разделителните линии между бизнес и синдикати, но и още разногласия. Мярката 60/40 продължава да е основна причина за спорове. Стигна се дори до препирня в ефир между председателите на АИКБ и КНСБ.

 

Нашата критика е, че финансирането се забави, независимо от очакванията за бързи срокове, но натоварването в Агенцията по заетостта и НОИ наистина е огромно, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

"Като цяло мярката работи, затова тя ще бъде продължена, надявам се и модифицирана в тези два ключови сектора - туризъм и транспорт" допълни президентът на КНСБ.

 

Мярката 60/40 работи, но тя трябва да бъде модифицирана и това да се случи до края на този месец, за да започне да действа по-адекватна мярка от началото на юли, категоричен беше Васил Велев от АИКБ.

 

По думите му до момента тя има обхват 5%.

 

Относно изплащането по нея той заяви, че това дори не е най-голямото забавяне, тъй като по другите мерки също има забавяне. Антикризисните кредити в момента също не са валидни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по програма "Конкурентоспособност" клони към нула, същото е с подпомагането на малкия и средния бизнес, смята Велев.

 

"Ние предупредихме, че мярката 60/40 няма да има достатъчен обхват в този вид и това се случи. Не може да се очаква и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия. Добрата новина е, че има анонсирано надграждане от първи юли", посочи още председателят на АИКБ.

 

Велев отново посочи, че е недопустимо за безработните на плащат работещите, а това стана повод за препирни в ефир между него и Димитров. Според председателят на КНСБ има много по-важни мерки, които заслужават внимание.

 

Председателят на АИКБ категорично подчерта, че вече навлизаме в четвъртия месец от кризата и изплащането на финансовите помощи за бизнеса трябва да се ускори.

 

Очакваме 80/20 да стане факт час по-скоро, допълни и президентът на КНСБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11073 |01.06.2020 Иван Бакалов: При Живков затваряха шефове, ако крадат. Сега затварят бизнеси без основания . 18| 16302 |01.06.2020 Николай Радулов за списъка: Подготвят следващ арест на бизнесмен, който не е със съмнителна биография . 22| 6867 |31.05.2020 Борисов: Сменям арестувания зам.-министър, всеки бизнесмен може да си напише списък /видео/ . 8| 6398 |29.05.2020 Горанов отчете цифри, но не и организацията на контрола над хазартния бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads