Реклама / Ads
0| 3872 |31.07.2022 НОВИНИ

Бизнесът бие тревога, че няма газ. ПП категорични - алтернативи има, независимо от саботажа на “Газпром”

.
Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса. Липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хил. работници.
 

Това заяви пред bTV Васил Велев, председател на Асоциацията  на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

По думите му работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор.

 

“Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига“, каза Велев.

 

Велев разкритикува решенията на правителството да спре потреблението на руски газ - ход, който бе продиктуван от войната в Украйна, след началото на руската инвазия на 24 февруари. 

 

Според него “ние сме по-големи украинци от украинците” и “по-големи емропейци от французите, германците, австрийците и италианците”.

 

“Ние се отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната.  За нашето търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима“, коментира председателят на АИКБ.

 

От ГЕРБ също обвиняват отиващото си правителство за кризата с газа. Според Делян Добрев ПП “купуват по-скъп газ през посредници и печелят милиони на ден”.

 

Какво твърдят от отиващата си власт? 

 

Точно обратното твърдят от отиващия си кабинет. Венко Сабрутев от “Продължаваме промяната” посочи, че ако служебният кабинет смени курса спрямо “Газпром”, страната ни рискува да остане без газ за зимата. Според него е факт, че независимо от саботажа на “Газпром”, страната ни е успяла да намери алтернативни доставки. Преди дни премиерът Кирил Петков обяви, че са договорени 7 танкера с втечнен газ, а по-късно стана ясно, че той ще дойде от САЩ. 

 

"Газ в България има – нито за бизнеса е спрян, нито за битовите потребители. Имаме подготвени дългосрочни договори за доставка на втечнен газ, който да стигне за потреблението на България до средата на другата година. Годишно потребяваме 3,5 млрд. куб м - от тях 1,5 млрд. куб м идват от Азербайджан. Защо 10 години не могат да завършат връзката с Гърция, а построиха 3 пъти по-дългия "Турски поток"?”, попита Сабрутев.

 

"Държавата, за да защити руските интереси, не защитаваше нашите, и тогава цените на „Газпром“ бяха най-високи. ГЕРБ трябваше да направят така необходимата диверсификация, тако че ако „Газпром“ реши да спре доставките, да не влизаме в криза", заяви той.

 

"Оставяме държавата в стабилно състояние, с 1,5 млрд. в хазната, с 2 млрд. по-малко външен дълг, с безпрецедентна социална политика, исторически ниска безработица, повишени заплати на учителите, лекарите, полицията. Овладяхме кризите в енергетиката. Битовите и потребители у нас и бизнесът ползват най-ниските цени в цяла Европа", отвърна Сабрутев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15964 |30.07.2022 Борел: Погледнете един разбит руски танк, Русия вече няма достъп до електрониката на Запада . 0| 23173 |30.07.2022 Експертът В. Начев: България няма да плаща на ”Газпром” за неупотребен газ, а ”Булгаргаз” да предяви искове за нарушен договор . 0| 3021 |29.07.2022 Калоян Паргов: Дърленето с Радев няма да направи БСП по-силна . 0| 2869 |29.07.2022 От доклада на ДАНС не става ясно кой е лобирал за Gemcorp, няма данни за връзки с руски олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads