Реклама / Ads
0| 3628 |23.08.2022 НОВИНИ

Керемедчиев: Залитаме към Русия още от първия момент след падането на кабинета „Петков“

.
Милен Керемедчиев Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
„Определено залитаме към Русия още от първия момент, в който падна правителството на Кирил Петков. Още след връчването на мандата на ГЕРБ и БСП, при връщането им, първата реплика на Румен Радев беше, че страната е оставена в тежка икономическа криза по отношение на енергийните доставки“, коментира пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.
 

По думите му русофилските партии набират скорост.

 

„Русия участва активно в нашия политически живот. Вижда се и от този изказ, който е в полза на Русия – забавеният износ на военна техника за над 1 млрд. лв. за Украйна, отърваването от старото съветско оръжие, газа - всичко това навлиза в решаваща фаза. В момент, когато България за пореден път е подтиквана от западните си партньори да се откъсне от руската зависимост“, подчерта той.

 

Керемедчиев изрази изумление, че служебното правителство, което ще бъде на власт 2-3 месеца, взима дългосрочни решения.

 

„Каквато и коалиция да има, ще има такава, вероятно ще има кратък живот, но този парламент ще сформира някакво правителство. Тяхно трябва да бъде решението“, убеден е бившият дипломат.

 

Както и в това, че преговорите с „Газпром“ няма да доведат по-ниска цена на газа за България.

 

„Това няма да намали цената на газа. Русия за 1 г. е вдигнала 4 пъти цената, на която доставя газ на Унгария. Ако ние си мислим, че ще имаме по-преференциални цени от тази близка до Путин страна, много се лъжем“, коментира Керемедчиев.

 

Очакванията му са най-потърпевши от високите цени да бъдат бизнесите, чието производство зависи от синьото гориво.

 

„Инфлацията ще се увеличи. Когато ставаш неконкурентоспособен - освобождаваш работници. Есента очаквам недоволството на гражданите да се развие, което ще се отрази на изборите и на начина, по който ще се гласува“, прогнозира бившият зам.-външен министър.

 

По думите му няма да намерим по-евтин газ, а една от причините е истерията с доставките. Според него се повтаря ситуацията с ваксините, когато държавите от ЕС си крадяха квоти и препродаваха ваксини една на друга.

 

„Хаосът е толкова голям, той предизвиква този ценови бум. Видимо не можем да разчитаме на общо европейско решение за газа“, убеден е Керемедчиев.

 

Той коментира и убийството на Дария Дугина. Керемедчиев не вярва зад покушението да стои Украйна. Убеден е, че самата Дугина е била мишена, а не баща й.

 

„Тя доста промени своя политически мироглед, реши рязко да се присъдени към европейската десница. Започна да взима много от поддръжниците на Путин, национализмът е свещената ябълка на режима на Путин. Може да е направено за разчистване на вътрешната опозиция. Може би тя е била мишената, тя бързо се еманципира и надрасна своя баща. Стана неудобна, в това число и за руските власти“, коментира бившият зам.-министър на външните работи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2925 |22.08.2022 Русия поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради АЕЦ ”Запорожие” . 0| 3126 |22.08.2022 Дугин за смъртта дъщеря си: Враговете на Русия я убиха . 0| 2975 |22.08.2022 Зеленски постави на карта преговори с Русия, ако има процес срещу заловените в Мариупол . 0| 3266 |21.08.2022 Най-малко 16 загинали след сблъсък между камион и микробус в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads