Реклама / Ads
1| 4523 |04.09.2014 НОВИНИ

Бизоните в зоопарка отровени

.
Бизоните в столичната зоологическа градина са били отровени. В червата им са открити токсини, вътрешните органи са поразени. Първо умря мъжкият бизон, а вчера стана ясно, че поставената на системи женска също не е оцеляла.
 

Работната диагноза за умрелите животни в зоопарка е ентеротоксемия, казаха от агенцията по храните. Все още обаче продължават изследванията за установяване на причинителя за отравянето. Възможно е да са гъбички във фуража, развили се от високата влага.

 

Не се изключва и умишлено слагане на отрова в храната на животните. 100% е отхвърлена първоначалната версия, обявена от Столична община, че животните са умрели заради пестициди във фуражите.

 

Липсва достатъчно информация по случая, но ситуацията насочва към вътрешна диверсия - от човек, който да е отровил животните с цел например отстраняване на директора на зоопарка Иван Иванов, коментира пред „24 часа” зам.-шефът на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Красимир Каменов. Според него версията за пестицидите във фуража е глупост, някой бил подвел кмета Йорданка Фандъкова. Синият език също била невъзможна причина, абсурд било от него да умре бизон, засягал само дребните преживни животни. А освен това в зоопарка било логично да се пръска срещу комари, струвало едва 10-ина лева.

Така остава възможността да са умрели от появили се гъбички във фуража от голямата влага, но тогава след първата вълна поразени животни и смяната на храната им не би следвало да се появяват нови случаи, каза д-р Каменов. А мистериозната смърт в зоопарка продължавала и след смяната на фуража.

Отравянията са сложно нещо и си приличат, книгата по токсикология е огромна, коментира ветеринарят. Симптомите били идентични, независимо от причинителя. Търсенето му ставало с аутопсия на умрялото животно и вземане на стомашно съдържание за изследване в лаборатория.

 

Проблемът сега е, че софийският зоопарк е последна грижа на агенцията по храните - има протести на колеги, синият език е навсякъде, каза д-р Каменов. Ако не била закрита ветеринарномедицинската служба у нас, досега щяло да се знае точно от какво са умрели животните в зоопарка.

 

Първоначално в края на август в столичната зоологическа градина за 2 дни умряха як, камила и 3 гаура. След тях почина и бебе козирог. Последваха и бизоните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5855 |31.08.2014 Пак ужас в зоопарка: Умря бизон! . 0| 4646 |27.08.2014 БАБХ пред Фрог: Смъртта на животните в зоопарка ясна другата седмица . 0| 4665 |26.08.2014 Шефът на зоопарка пред Фрог: Може да отворим още в петък . 1| 4750 |11.01.2014 Затвориха фирмата за кетъринг заради отровените деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads