Реклама / Ads
0| 3658 |27.03.2022 НОВИНИ

Блинкън от Ерусалим: САЩ нямат за цел да бъде сменено управлението в Русия

.
Антъни Блинкън
Съединените щати нямат за цел да бъде сменено управлението в Русия. Това каза американският държавен секретар Антъни Блинкън след като вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви в реч от Варшава, че руският държавен глава Владимир Путин не може да остане на власт. Блинкън коментира думите му днес по време на визита в Ерусалим така:
 

„Президентът каза, че на Путин не може да бъде позволено да упражнява власт над своите съседи или региона. Той не обсъждаше властта на Путин в Русия или смяната на режима". 

 

Първо последва светкавична реакция на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че подобни изказвания ограничават възможностите за диалог между Русия и Съединените щати.  "Не Байдън е този, който решава. Президентът на Русия се избира от руснаците", каза Песков в отговор на въпрос на "Ройтерс".


Фернският президент Еманюел Макрон заяви, че не би използвал думите, които е избрал Джо Байдън, за да избегне вербална ескалация с Русия. В интервю за Франс 3 Макрон заяви: 


"Първо трябва да говорим с факти и после да направим всичко възможно, за да предотвратим ситуацията да излезе от контрол. Не бих използвала подобен език, защото все още разговарям с президента Путин, защото какво искаме колективно да постигнем? Искаме да спрем войната, която Русия започна в Украйна без да се намесваме в нея и без ескалация. Това е нашата цел.."

 

Разграничиха се и властите във Великобритания. Министърът на образованието Надим Захауи заяви пред Скайнюз: "Това зависи от руския народ, а на него му омръзна от това, което се случва в Украйна, от тази незаконна инвазия, от унищожението на живота им, от колапса на икономиката. Мисля, че руският народ ще реши съдбата на Путин и неговото обкръжение".

 

Блинкън започна близкоизточната си обиколка от Израел, припомня БНР,  където ще участва в израелско-арабска среща на високо равнище. Той ще разговаря с регионалните партньори за хода на преговорите по иранската ядрена програма и руското военно нашествие в Украйна. Предвидени са срещи с израелския премиер Нафтали Бенет и министъра на външните работи Яир Лапид. Лапид ще бъде домакин на среща с колегите му от САЩ, Мароко, ОАЕ и Бахрейн. Обиколката на Блинкън ще включи още Западния бряг, Мароко и Алжир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 24777 |27.03.2022 Георги Кадиев: Предните управляващи нямат интерес нито Божков, нито Цветан Василев да се върнат в България . 0| 3180 |14.03.2022 Слави Василев: ГЕРБ е в задънена улица, нямат правилен ход . 0| 5781 |05.03.2022 На полско-украинската граница Кулеба поиска от Блинкън изтребители и ПВО системи . 0| 4172 |02.03.2022 Аню Ангелов се показа: НАТО е с вързани ръце, руските генерали нямат глас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads