Реклама / Ads
29| 5608 |02.12.2015 НОВИНИ

Близнашки: Хр. Иванов е изключително некомпетентен; ситуацията е драматична

.
Георги Близнашки
Не съм се приютил при ДПС, нали не ви изглеждам такъв човек, готов съм да работя с всяка партия в защита на Конституцията, заяви по БТВ бившият служебен премиер Георги Близнашки. Агресията и оплюването не ме притесняват, защото имам дълъг път в политиката и знам кой съм. Трябва да имаш много здрави нерви, за да се занимаваш с политика в нашите условия.
 
Христо Иванов беше фигура, наложена от президента Плевнелиев в служебния кабинет, имали сме разговори на тази тема, поясни той.

Нямам проблеми със съвестта, протестът беше срещу олигархията. Изброявал съм ги и поименно - известно е Орешарски с кои кръгове е свързан. Излязох на улицата буквално от първия ден на протеста, който беше срещу олигархията. В момента, в който ме отстраниха, те се провалиха по всички въпроси с референдума, констатира той. Тези хора лесно се провалят, защото играят над своето равнище на компетентност, каза Близнашки. Много хора не са двигател на протеста, но се опитват да си го присвоят и да изнудват обществото, това е абсурдно и погрешно и доникъде няма да стигнат. ДСБ на Костов са в основата на тези конфрикти.

Аз застанах в защита на Конституцията, трябва да се правят реформи, но в посока усъвършенстване на конституционния режим, а не към разрушаването му.

Аз правя нещо, което е мое призвание, моята мечта е да преподавам конституционно право в СУ. За мен не е интересно да отида посланик в САЩ или в Конституционния съд, защото там трябва да замълча. Близнашки показа новата си книга по парламентарно право и посочи, че всяко семейство трябва да я притежава.

Не съм отишъл да се самопредлагам за служебен премиер, поясни той. Когато президентът му предложил, Близнашки му казал да си помисли повече. След това Плевнелиев отново му предложил. Двамата се били чували след това, но по-рядко. Аз не съм в политиката от времето на Плевнелиев, напомни той.

По темата със записите на съдийките Ченалова и Янева той каза, че става дума за незаконно направени записи; те нямали доказателствена стойност. Всички, които тръгнаха да атакуват по тази линия, изведнъж се оттеглиха; най-напред се оттегли президентът. Христо Иванов беше категорично против избора на Лозан Панов и намекна, че той е кандидатура на "лошите". Оттогава Лозан Панов просто приглася на Христо Иванов. Но хората не трябва да се страхуват, призова Близнашки. най-добре е съдебните магистрати да престанат да се произнасят по политически въпроси, смята той.

Сценарият е да се овладее съдебната система. Важно е как ще стане тя. Не може да се скъсява мандата на ВСС, дългият мандат е гаранция за независимост. Тайното гласуване е изключително важно, изреди той. Ангажират се съдиите с неща, непривични за тях. Част от усилието е да се политизира съдебната система, смята Близнашки. гарантът за независимостта на съдебната система е президентът, да сте го чули да е направил стратегическо изказване по тези въпроси, попита той. У нас се допуска чужди посланици да се произнасят по тези въпроси, дори и да са прави. Ако българският посланик в Париж направи такова изказване, ще бъде изхвърлен моментално.

Христо Иванов е изключително некомпетентен човек, констатира Близнашки. Сценарият бил насочен срещу главния прокурор, но бумерангът така се завъртял, че ударил и премиера, смята Близнашки. Според него ситуацията е драматична, но реформата трябва да се прави с чисти помисли, тя има смисъл, само ако е насочена към подобряване на нещата в съдебната система. Хората, които я правят, не разбират и нещата ще свършат зле.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4667 |02.12.2015 Светлозар Лазаров: Кънев, Иванов и Атанасов клатят държавата . 4| 4538 |01.12.2015 Христо Иванов: Срещу мен се води пропагандна война . 45| 14490 |30.11.2015 ИЗВЪНРЕДНО! Борисов уволнява Хр. Иванов заради медиен натиск? . 9| 6366 |30.11.2015 ВСС отряза министър Христо Иванов за дисциплинарните производства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads