Реклама / Ads
0| 2143 |17.10.2024 НОВИНИ

Близо 1 млн. лв. спестиха на гражданите и бизнеса чрез Централния регистър на особените залози

.
Източник: БГНЕС
Електронните услуги в Централния регистър на особените залози, внедрени от Информационно обслужване, спестиха почти 1 милион лева за гражданите и бизнеса за 14 месеца, с над 36 000 подадени заявления.
 

Електронните услуги, внедрени от Информационно обслужване в Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ), са спестили на гражданите и бизнеса близо 1 милион лева през последните 14 месеца, съобщават от организацията.

 

Според данните, за посочения период са подадени над 36 000 електронни заявления, което е довело до 50% намаление на изискуемата такса в сравнение с плащанията на гише преди 1 юли 2023 г. Най-много от заявленията са за учредяване на залог, следвани от заявки за лизинг и запори. Издадените електронни удостоверения са близо 14 000, спестявайки значително време и около 200 000 лева на потребителите.

 

Изпълнителният директор на Информационно обслужване, Ивайло Филипов, посочи, че с пускането на новата информационна система за Централния регистър на особените залози е завършена цялостната реформа в регистърното производство. Той подчерта, че новият регистър е решил дългогодишни проблеми, осигурявайки пълна публичност, прозрачност и проследимост на процесите. Платформата гарантира спазването на поредността на вписванията, което е от съществено значение за регистърното производство и е важен гарант за кредитните институции.

 

Новият регистър предлага електронни услуги за всеки етап от подаването на заявления за вписване или промяна на обстоятелства по залог, обявяване на актове и други свързани законови действия, до издаване на удостоверения и генериране на справки. ЦРОЗ разполага и с напълно автоматизиран електронен обмен със системата на Националната агенция за приходите (НАП) относно запорите на имущество, в съответствие с Закона за особените залози.

 

От старта на новата информационна система в ЦРОЗ, общият брой подадени заявления надхвърля 150 000, като повече от 64% от тях са през автоматизирания обмен с НАП, за който не се дължи такса. Останалите 30% са подадени електронно чрез Електронния портал на Агенцията по вписванията. Заявленията на гише са намалели до около 9 400. Средно на ден се обработват около 320 заявления, което е значително увеличение в сравнение с предишния режим на работа.

 

Възможността за електронно подаване на заявления не само спестява време на гражданите, но и облекчава натовареността на служителите в службите по вписванията. От общия брой подадени заявления, едва 9% са били отказани, благодарение на по-ниския брой допускани грешки и липсващи документи при използването на електронните административни услуги, посочват от Информационно обслужване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2185 |17.10.2024 Камала Харис промени стратегията, застана пред консервативната FoxNews . 0| 2163 |17.10.2024 Земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер разтърси Източна Турция . 4| 2221 |17.10.2024 Северна Корея е изпратила 10 000 войници на Русия, посочи западен източник . 2| 2159 |17.10.2024 Иран заплаши Израел с отмъщение, ако бъде нападнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads