Реклама / Ads
4| 2230 |17.10.2024 НОВИНИ

Северна Корея е изпратила 10 000 войници на Русия, посочи западен източник

.
Ким Чен Ун и Владимир Путин
Северна Корея е изпратила 10 000 войници в Русия, за да подпомогне военните ѝ усилия срещу Украйна, съобщи запознат с въпроса западен дипломат пред „Kyiv Independent“ на 15 октомври.
 

Опасенията относно задълбочаващите се военни връзки между Москва и Пхенян се изостриха драматично тази седмица.





Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 13 октомври, че плановете на Русия за подкрепа на пълномащабното й нахлуване в Украйна тази есен ще включват „реалното включване на Северна Корея във войната“.

 

Западният дипломат заяви, че не е ясно какви са тези войници и какви са техните роли. 

 

Тъй като Русия и Северна Корея задълбочават военните си връзки, западни дипломати и експерти подчертават, че това показва нарастващата нужда на Москва от ресурси, за да продължи да води скъпоструващата си война в Украйна.

 

„Това е ясен показател колко дълбоко са паднали Русия и нейните военни през последните 2,5 години, че се налага да молят, заемат и купуват подкрепа от Северна Корея“, посочи Джон Форман CBE, бивш аташе по отбраната на Великобритания в Москва от 2019 до 2022 г.

 

По-рано тази година двете страни подписаха пакт за взаимна отбрана по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Пхенян при севернокорейския президент Ким Чен Ун.

 

Като част от алианса севернокорейските военни обявиха, че инженерно подразделение ще се присъедини към руските сухопътни сили в Донецка област през следващия месец.

 

Путин внесе договора, който предвижда, че всяка от страните трябва да окаже военна помощ на другата в случай на нападение, в руската Държавна дума за ратификация на 14 октомври.





На 13 октомври Зеленски предупреди, че Русия и Северна Корея задълбочават съюза си, като заяви, че партньорството е ескалирало до степен, в която Северна Корея изпраща персонал на фронтовата линия в Украйна заедно с оръжия.

 

„Вече не става въпрос само за прехвърляне на оръжия. Всъщност става въпрос за прехвърляне на хора от Северна Корея към окупационните военни сили“, каза той.

 

Предупреждението последва съобщенията на южнокорейския министър на отбраната, че Северна Корея вероятно ще изпрати редовни войски в Украйна, за да подпомогне Русия на фронта.

 

През последните дни се появиха и съобщения, че севернокорейски офицери са били убити при украински ракетен удар в окупирана от Русия територия.

 

Украински и американски официални лица твърдят, че от есента на 2023 г. Северна Корея снабдява Русия с балистични ракети и огромни количества артилерийски снаряди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2167 |17.10.2024 Иран заплаши Израел с отмъщение, ако бъде нападнат . 0| 2193 |17.10.2024 Анонимен член на "Майките на София": Исках Бог да си ме прибере, защото душевната болка беше непоносима! . 1| 2203 |17.10.2024 Шефът на „Военна полиция" е получил заплаха за живота си . 2| 2154 |17.10.2024 ВСС с декларация: Няма да спира процедурата по избор на Борислав Сафаров за главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads