Реклама / Ads
12| 8255 |27.10.2024 НОВИНИ

Украйна е принудена да се бори и срещу Северна Корея. Войските на Ким са в Курск

.
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун
По време на вечерното си обръщение на 26 октомври президентът Володимир Зеленски предупреди, че през следващите дни севернокорейски войски могат да се появят на фронтовата линия заедно с руските сили.
 

„(Русия) все повече привлича Северна Корея като свой съюзник и всеки момент нейни войници могат да се появят на бойното поле, воювайки срещу Украйна“, заяви Зеленски. „Украйна ще бъде принудена действително да се бие срещу Северна Корея в Европа.“







Коментарите на Зеленски идват на фона на съобщенията, че администрацията на Байдън смята, че контингент от севернокорейски войски е на път към руската Курска област, за да помогне на Москва да се противопостави на украинската офанзива, започнала там през август.

 

На 25 октомври Зеленски заяви, позовавайки се на доклади на разузнаването, че Русия планира да изпрати първите севернокорейски войници в зоната на бойните действия на 27-28 октомври.

 

Съобщава се, че тези войници преминават обучение на пет военни полигона в Екатеринославка, Княжево-Волконское и Сергеевка, както и в Уссурийск и Улан-Уде в Източна Русия.

 

Въпреки че американски официални лица не са потвърдили южнокорейските съобщения, че севернокорейските войници ще участват в преки бойни действия, те смятат, че севернокорейските сили могат да наброяват хиляди и бързо да бъдат назначени на бойни позиции, съобщава Wall Street Journal.

 

Оценките за броя на севернокорейските войници, изпратени на украинско-руската фронтова линия, варират. Американски официални лица смятаха, че около 3000 севернокорейски военнослужещи се обучават в Русия, но говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби посочи, че общият брой сега може да е по-голям.

 

Южнокорейското разузнаване информира законодателите, че броят на севернокорейските военнослужещи в Русия може да достигне 10 000 до декември, докато Киев заяви, че Пхенян е изпратил в Русия близо 12 000 военнослужещи, включително 500 офицери и трима генерали.







Администрацията на Байдън смята, че контингент от севернокорейски войски е на път за руската област Курск, за да помогне на Москва да се противопостави на украинската офанзива, започнала там през август, според американски служител.

 

Въпреки че американските служители не са потвърдили южнокорейските съобщения, че севернокорейските войници ще участват в преки бойни действия, те смятат, че севернокорейските сили могат да наброяват хиляди и може бързо да бъдат назначени на бойни позиции, съобщава Wall Street Journal.

 

По време на вечерното си обръщение Зеленски призова западните съюзници да се ангажират с „по-твърди решения в подкрепа на Украйна“, тъй като заплахата от ескалация на войната продължава да нараства.

 

„Светът е в състояние да спре разгръщането на войната. Абстракциите и думите не са достатъчни за това - необходими са конкретни стъпки“.

 

На 24 октомври южнокорейският президент Юн Сук Йол заяви, че страната може да преразгледа забраната си за доставка на смъртоносни оръжия за Украйна в светлината на „севернокорейските военни дейности“.







Южнокорейското законодателство забранява износа на оръжия за зони на активни конфликти, но Сеул многократно е намеквал, че това може да се промени в светлината на задълбочаващото се военно сътрудничество между Русия и Северна Корея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2184 |27.10.2024 Радев гласува с машина за "не просто редовно, а ефективно редовно правителство" /видео/ . 2| 2188 |27.10.2024 Нетаняху: "Атаката над Иран беше мощна, постигна целите си". Властта в Техеран обсъжда реакция при закрити врата . 1| 2186 |27.10.2024 Не се гласува вече с 46 машини. И отново - имайте предвид печатите на бюлетините . 20| 30073 |27.10.2024 Нивата на реките в Изборландия днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads