Реклама / Ads
4| 9809 |29.07.2021 НОВИНИ

Близо половин милион лева заплата взимал шеф на ББР

.
Източник: БГНЕС
Близо половин милион лева е взимал годишно един от управителите на Българската банка за развитие. Това съобщи икономическият министър Кирил Петков по време на изслушването си в парламента днес.
 

Става дума за огромна годишна заплата от 468 хил. лева. 

 

Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е имал голям брой съветници на високи заплати, които са карали луксозни коли, разкри Петков.

 

От парламентарната трибуна той посочи още, че е получавал сигнали за корупция по това време, но няма как да ги докаже, защото не са му били предадени писмено. 

 

"468 000 лева годишна заплата на един от управителите беше впечатляващо, бонус на месец по 60 000 лева заплата и автомобил на огромна стойност още стои на паркинга на ББР и даже интересното беше, че когато аз споделих, че 60 000 е заплатата, стигала месечната на управител, ме поправиха от БНБ, че имало и месеци, където са били само 33 000", обясни Кирил Петков.

 

Името на Стоян Мавродиев на няколко пъти изплува в публичното пространство през последната година и половина. В началото на 2020 г. той бе освободен от поста шеф на ББР заради спорен кредит, отпуснат на колекторска фирма. Скандалът ядоса бившия вече премиер Бойко Борисов, който нареди Мавродиев да бъде сменен незабавно. 

Бившият директор на ББР е едно от най-близките до Делян Пеевски лица. Името му бе замесено в разгара на лятото, когато по време на живо включване на протестите Димитър Ламбовски се приближава до бившия правосъден министър и настоящ депутат от “Демократична България” Христо Иванов и му подшушва, че “оня се обадил на Маджо”. "Оня" всъщност е именно Мавродиев. 

 

Бившият шеф на ББР освен всичко беше част и от икономическия екип на ГЕРБ още от създаването на партията. Бил е шеф и на Комисията за финансов надзор. 

ФрогНюз припомня още, че съвсем наскоро имената на Ламбовски и Мавродиев се завъртяха отново в общественото пространство, заради запис, в който се говори за “шиши” и къщи в Гърция. 

 

Стоян Мавродиев определи записа като "сглобка-фалшификат-долнопробен фейк" и заплаши да съди всеки, който го разпространява. Димитър Ламбовски казва, че има спомен за разговора, но няма никаква идея кой е направил записа, нито кой го е пратил до медиите.

 

Стана ясно още, че по времето на Мавродиев Българската банка за развитие е отпуснала на фирма, свързана с Младен Михалев - Маджо заем от 19 млн. лева. Става дума за компанията "Новатрикс", чийто собственици да Мирослав Илиев и Красимир Минчев. Връзките водят обаче до някогашния лидер на групировката СИК. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4094 |29.07.2021 Кабинетът спира временно многомилионния строеж в ”София тех парк” . 0| 3186 |27.07.2021 Жълт код за жеги в половин България . 13| 3447 |20.07.2021 Първан Симеонов: По-близо сме до кабинет, ИТН няма право на грешки . 37| 5380 |19.07.2021 Над 30 милиона руснаци искат да напуснат Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads