Реклама / Ads
9| 4460 |18.11.2020 НОВИНИ

Bloomberg: Спорът между България и С.Македония цели Борисов да си възстанови част от доверието преди изборите

.
Спорът може да помогне на българския премиер Бойко Борисов да възстанови част от доверието си преди изборитe догодина. От юли хиляди протестиращи се събrр в големите градове, призовавайки го да подаде оставка заради ​​провал в борбата с корупцията. По-малкият коалиционен партньор на Борисов, слаб алианс на националистическите партии, наречен Обединените патриоти, отдавна настоява Северна Македония официално да признае исторически корени с България.
 

Това съобщава Bloomberg в материал за твърдата позиция на България спрямо започването на преоговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония. Ето какво още се казва в материала.

 

България възрази срещу официалното започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз със Северна Македония, възпрепятствайки усилията на страната да отвори дълго отлаганите преговори до края на годината.

 

Страните от региона на Западните Балкани, обхванати от войни след разпадането на Югославия, се стремят да се присъединят към ЕС за повишаване на жизнения стандарт.

Албания и Северна Македония чакаха повече от десетилетие да започнат преговори, като последната дори промени името си, за да разреши спор с Гърция. Но това все още не е достатъчно. На виртуална среща на министрите по въпросите на ЕС във вторник България наложи ефективно вето на преговорната рамка за Северна Македония с мотива, че нейният съсед нарушава двустранен договор от 2017 г., целящ разрешаването на исторически спорове.

 

„България на този етап не може да подкрепи проекта за рамка на преговорите“, заяви външният министър Екатерина Захариева пред репортери в София. „Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси и има такива между някои членове, това няма да направи съюза по-силен.“

 

Затваряне на дупката в ЕС

Тези кандидати са изправени пред дълъг път към членство


.

Членството в ЕС за страните от Западните Балкани би укрепило позициите на Запада в регионалното въже с Русия. Но този път е осеян с препятствия, свързани с националистическото съперничество, което спомогна за подхранването на войните от 90-те години - най-кървавите конфликти в Европа след Втората световна война.

 

София иска гаранции, че Северна Македония няма да претендира за съществуването на националното си малцинство в границите на България и че няма териториални претенции. Той също така иска документите за присъединяване към ЕС да избягват израза „македонски език“, който според него произлиза от български. Освен това двете страни трябва да се споразумеят за спорни исторически личности от началото на 20 век.

"Подготвен съм и подготвих македонския народ за евентуална блокада", каза министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев пред репортери в неделя.

 

Противостоянието вече създаде проблеми в ЕС. През октомври България блокира споразумение между Северна Македония и Frontex, граничната служба на блока, насочено към подобряване на сигурността в регион, който беше основният сухопътен път за мигранти през 2016 г.

 

Участниците в ЕС също се борят да ускорят процеса на разширяване, който е изправен пред скептицизъм сред някои държави.

 

„Процесът на присъединяване тук не трябва да става заложник на двустранни искания на отделни държави-членки“, заяви заместник-министърът на външните работи на Германия Михаел Рот преди срещата във вторник.

 

Оттеглянето и отстъплението на Обединеното кралство във връзка с върховенството на закона в страните членки Унгария и Полша накараха някои страни да не желаят да приемат повече участници. Франция настоя миналата година процесът на присъединяване да бъде преработен и да включва демократични принципи, забавяйки одобрението на Албания и Северна Македония да започнат преговори до март.

 

„Никой в ​​ЕС наистина не бърза с това“, каза Димитър Бечев, старши нерезидент от Атлантическия съвет във Вашингтон. „Сега Северна Македония ще загуби ценно време.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 18041 |09.11.2020 грешкаааа123 . 24| 5527 |09.11.2020 Ще доведе ли до международна изолация за България блокирането на Скопие? . 3| 4979 |04.11.2020 Проф. Любомир Топалов: Голямата битка ще е между адвокати на Тръмп и Байдън . 16| 5544 |31.10.2020 Иво Христов: Няма разкол между Нинова и Радев. Това е в полза на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads