Реклама / Ads
5| 3691 |02.07.2021 НОВИНИ

Bloomberg: България и Румъния с отчаян опит да не изхвърлят ваксините срещу COVID-19

.
Източник: БГНЕС
В източния ъгъл на Европейския съюз две страни отчаяно се опитват да избегнат загубата на скъпоценна стока: ваксините срещу Covid-19. Това пише “Блумбърг” в своя публикация.
 

Ето и цялата статия:

 

Интересът към ваксинацията в двете страни спадна, оставяйки огромни запаси от препаратите, които служителите трябва да използват бързо преди изтичането на срока им на годност. Алтернативата е да бъдат унищожени, което би било грях като се има предвид недостига в по-бедните африкански държави.

 

С натрупване на резервни дози, ваксини се продават или даряват на други страни, правителствата искат доставките да се забавят, а хотелиерската индустрия в България настоява чуждестранните посетители да бъдат ваксинирани безплатно. Търсенето в Румъния е спаднало до такава степен, че членовете на националния отбор по ръгби в Аржентина са да се ваксинират преди мач в Букурещ.

 

Колебливостта в двете страни произтича от дългогодишното недоверие към властите, както и скептицизма към някои ваксини, особено след опасенията за безопасността на AstraZeneca Plc. В Румъния само 24% от населението е напълно ваксинирано, а цифрата в България е наполовина по-малка.

 

Годността на малко над 35 хиляди дози на AstraZeneca в Румъния е изтекла в сряда.

 

България има около 20 000 дози със срок на годност до края на юли, въпреки че се надява да използва много от тях като втори дози преди това.

 

Но и двете страни искат да се забавят доставките на ваксини, за да избегнат свръхпредлагането.

 

Ниските нива на ваксинация представляват риск за усилията на ЕС да преодолее пандемията. Блокът вече се бори със заплахата от „Делта“ варианта на вируса,, докато ограниченията за общественото здраве се разхлабват и хората се отдават на летни ваканции.

 

„Продажбите или даренията няма да повлияят на наличността на ваксината за нашите граждани“, заяви Андрей Бачиу, заместник-министър на здравеопазването на Румъния в телефонно интервю.

 

С намаляването на търсенето в България, правителството планира да дари 150 000 дози, предимно Astra Zeneca на съседни страни на Балканите.

 

„Тъй като България и всички ние сме платили тези дози с данъците си, предлагаме те да се използват за стимулиране на ваксинационния туризъм, вместо да се хвърлят в кошчето“,  заяви Полина Карастоянова, управляващ директор на Националния съвет по туризъм, миналата седмица .

 

В Румъния правителството премества фокуса си от градовете към селските райони в опит да спаси "разклатената" си кампания за ваксиниране. Разчита на местните лекари, които имат тесни връзки с общностите и да ги убедят в ползите на ваксинацията.

 

"Все още съм скептична по отношение на ваксините, защото имам съмнения относно тяхната безопасност и дългосрочни странични ефекти", каза 37-годишната Кристина Флореску от североизточния град Сучава. „Вече имам странични ефекти от преболедуването на Covid и не искам да излагам организма си на други вещества.“

 

Изглежда, че правителството няма големи надежди, че инициативите му ще донесат бърз успех. Тази седмица Румъния се съгласи да продаде почти 1,2 милиона от своите дози от Pfizer. на Дания.

 

"Получаваме ежедневни искания", каза министър-председателят Флорин Читу. „Ние продаваме на Дания и ще продължим да продаваме на повече страни.“

 

Превод и редакция: Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3402 |02.07.2021 САЩ: България не изпълнява минималните стандарти за премахване на трафика на хора . 13| 45914 |01.07.2021 Вучич: Пътят на Северна Македония към ЕС не е блокиран от България . 7| 5063 |01.07.2021 Бол калинки в България - по дървета и треви, по министерства и канцеларии . 6| 3601 |01.07.2021 Стойчо Кацаров: Правилата за влизане в България ще важат за всички „без приумици и прищевки“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads