Реклама / Ads
11| 3687 |09.02.2021 НОВИНИ

Ваксинират с първа доза от AstraZeneca максимален брой хора

.
Масовата ваксинация у нас започва. Всички доставени до този момент количества от ваксината на AstraZeneca ще бъдат използвани за поставянето на първата доза при двуразовата имунизация. Решението е взето от Националния ваксинационен щаб.
 

То е в пълен разрез с досегашната стратегия на здравните власти втората доза от даден препарат да се запази за всички, които са с поставена първа доза от ваксината. Решението обаче е заради големите доставки, които се очакват през този месец, а освен това и заради големият времеви период между първата и втората доза от ваксината на AstraZeneca. 


От щаба смятат, че решението ще доведе до обхващане на по-големи групи от населението, което от своя страна ще ускори и имунизационния процес в страната. България продължава да е последна в ЕС по брой имунизирани. 


От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината 10 седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта. Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.


Редица европейски държави обаче обявиха, че няма да ваксинират с нея по-възрастното население - над 55 или над 65-годишна възраст - заради липсата на достатъчно данни продуктът да е ефективен при тях. Няма обаче категорична информация препаратът да е опасен за прилагане върху конкретната възрастова група. 

 

Забавената заради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да стане в средата на седмицата.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 ще се извършва паралелно.


На членовете на Централната и на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech.


Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана за ваксинация. Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за “служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“, посочиха от Щаба, информират от Българското национално радио. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3395 |09.02.2021 Изборни (не)известни: Още няма здравен протокол. ЦИК разбрала от медиите, че членове ще се ваксинират . 13| 4916 |08.02.2021 Д-р Борис Богов: Лекари от Александровска болница са отказали да се ваксинират . 46| 3675 |08.02.2021 “Републиканци за България” е първата регистрирана политическа партия за парламентарните избори . 5| 2908 |07.02.2021 Ваксинират срещу COVID-19 първия служител на ЦИК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads