Реклама / Ads
9| 3228 |19.04.2021 НОВИНИ

Предлагат 5 решения за ваксинация с ”АстраЗенека“ у нас

.
Проф. Костадин Ангелов Източник: Facebook
Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви нови решения, свързани с поставянето на ваксината на ”АстраЗенека“ у нас. Те идват след среща на Ваксинационния щаб и след множество скандали с препарата на Оксфордския университет не само у нас, но и в чужбина.
 

1. Ваксината на "АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 65 -годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромоцитопения.

 

2. Всички лица, получили първа доза от ваксината на "АстраЗенека", които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

 

3. Лицата, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на "Пфайзер" - не по-рано от 84 дни от първата доза на "АстраЗенека". Тогава ваксинацията ще се счита за приключила.

 

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви, че няма такива клинични проучвания до момента.ФрогНюз държи да припомни, че този сценарий за ваксинацията срещу COVID-19 у нас предизвика реакции. Ето и кратка хронология:

 

Миналата седмица Костадин Ангелов заяви, че решенията на лекарите у нас се вземат единствено и само на база на категорични доказателства. Ден по-късно пред журналисти обяви - ваксинираните с първа доза от АстраЗенека ще могат да получат втора инжекция от иРНК ваксините. Данни за ефектите от подобен ваксинационен коктейл обаче не съществуват. Правят се проучвания в няколко държави, но те все още са на твърде ранен етап. Пред медията ни вирусологът проф. Радка Аргирова посочи, че подобно изказване е изключително безотговорно от страна на здравния министър.

 

РНК ваксината като втора доза ще подпомогне създаването на по-добър имунен отговор, обясни проф. Мариана Мурджева и допълни, че подобно решение вече е взето във Франция и Германия. Тя обаче посъветва хората, които нямат сериозни нежелани реакции след първата игла с векторната ваксина, да си поставят и втора доза от нея, тъй като само тогава ще могат да бъдат сигурни, че имунизационния им цикъл е завършен.

 

4. При лица, заболели от COVID след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца, след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

 

5. Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

 

Сертификат за ваксинация няма да се получи само за една доза от ваксината, защото ваксинационният процес се счита за завършен само при две дози от някоя от одобрените ваксини срещу коронавирус.

 

Щабът препоръча хората, които нямат странични реакции след първа ваксинация с "АстраЗенека", да вземат втора доза от същата ваксина.

 

"Само тогава можем да бъдем сигурни, че техният имунизационен цикъл е завършен във всички фази", наблегна Ангелов.

 

Той съобщи също, че ще се отворят зелени коридори за ваксиниране в началото на май.

 

Междувременно у нас пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и 50 400 дози - от AstraZeneca. От Moderna вчера са доставени 38 400 дози.

 

Доставените количества веднага са били разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

 

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19, която ще бъде от производителя Janssen и ще съдържа 24 000 дози, се очаква до края на седмицата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3376 |15.04.2021 ”Демократична България” внесе проект за промени в Конституцията. Предлагат главният прокурор да се избира от НС . 60| 5065 |14.04.2021 Фрог позна! ГЕРБ предлагат Даниел Митов за премиер . 11| 3221 |14.04.2021 МС реши да изплати 115 462 лв. обезщетения по пет решения на ЕСПЧ срещу България . 12| 3231 |12.04.2021 Д-р Александър Симидчиев: При тези темпове на ваксинация не можем да изградим колективен имунитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads