Реклама / Ads
2| 3172 |24.03.2023 НОВИНИ

BLOOMBERG: Пригожин мисли да ограничи операциите на ”Вагнер” в Украйна

.
Шефът на ЧВК ”Вагнер” Евгений Пригожин възнамерява да ограничи дейността на своята частна армия в Украйна и отново да се съсредоточи върху Африка. Това съобщава бизнес изданието Bloomberg, позовавайки се на свои източници, ”запознати с този проблем”.
 

Пригожин се бори с недостиг на хора и боеприпаси в Украйна, след като му е забранено да набира кадри от затворите и е лишен от допълнителни доставки на оръжие. Войските на "Вагнер" досега не са успели да превземат основната си цел - украинския град Бахмут - въпреки месеците опити и смайващите им загуби.

 

Сега Пригожин планира да премести фокуса си обратно към Африка, казват източници. Промяната е внезапен обрат за Пригожин, дългогодишен съюзник на Путин, който се издигна като твърда алтернатива на отслабващата руска армия в Украйна.

Но тъй като неговите бойци не напредват в Бахмут, висшите руски командири изглежда успяват да посеят съмнения у Путин относно военни умения на "Вагнер".

 

Bloomberg обръща внимание на публикувано в началото на седмицата съобщение за набиране на войници за частната групировка. То приканва кандидатите да се включат в сраженията в Украйна за шест месеца или в тези в Африка за 9-14 месеца.

 

Самият Пригожин коментира твърденията като заяви: "Не знам какво съобщава Bloomberg, но очевидно те знаят по-добре от мен какво ще правим по-нататък. Докато страната ни има нужда от нас, ние воюваме на територията на Украйна".

 

На 20 март пресслужбата на Пригожин публикува писмото му до руския министър на отбраната Сергей Шойгу. В него той пише, че войските му контролират 70% от Бахмут и продължават настъплението. Той твърди, че "според наличната информация" в края на март - началото на април украинската армия планира да започне широкомащабно настъпление и да нанесе удари, за да отреже отрядите на "Вагнер" от основната групировка на руските войски.

 

„Моля да вземете всички необходими мерки, за да предотвратите откъсването на ЧВК „Вагнер“ от основните сили на въоръжените сили на Русия, което ще доведе до негативни последици за специалната военна операция“, пише в писмото му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4323 |20.03.2023 Пригожин: Въоръжените сили на Украйна искат да обкръжат моите хора край Бахмут . 15| 3346 |11.03.2023 1 млрд. ще трябват на “Вагнер” за атака в Бахмут, изчислява Пригожин . 4| 3162 |08.03.2023 Парадокс: Майката на Пригожин спечели обжалване в съда на ЕС за санкциите срещу нея . 13| 3019 |06.03.2023 Пригожин се оплака и от липса на боеприпаси за "Вагнер"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads