Реклама / Ads
2| 4655 |15.01.2008 НОВИНИ

БЛС: Състоянието на здравеопазването е окаяно; Гайдарски: лекарите да спрат с щенията си

.
Предстоящият протест на лекарите ще обхване болничните заведения, първичните и специализираните практики. Министър Гайдарски обеща, че нито една болница в България няма да бъде закрита.
 

Българските лекари не са безучастни към задълбочаващите се проблеми в здравеопазването. Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз, заяви по БТВ, че състоянието на този бранш в този момент е толкова окаяно, колкото никога не е било. Лекарите са проявявали пълно единство, като този път дори и ръководители на здравни заведения проявявали готовност да застанат зад протеста. Директорите на болниците в Гоце Делчев, Сандански, Петрич са сред тях. Протестът на лекарите ще обхване болничните заведения, първичните и специализираните практики. В понеделник той ще бъде едночасов във всички лечебни заведения в страната, след това на 25-ти съвместна среща между Националните съвети на сестрите и фармацевтите и лекарите ще определи следващите действия по региони.

Като основателни определят протестите в системата на здравеопазването и някои политици. Владимир Дончев, депутат от Българска нова демокрация обяви по БНТ, че проблемите са трупани от години и няма да могат да бъдат решени с магическа пръчка. Здравеопазването било недофинансирано, а с отделените пари не можело да бъде постигнато качествено здравеопазване. 

Миналата година е имало 2 млрд. и 15 млн. за здравеопазване, тази - средствата са увеличени с 400 млн. лв., т.е. за две години направеното в болничното здравеопазване било повече от всичко, направено за последните 15 години. Проф. Радослав Гайдарски, министър на здравеопазването се похвали с тези цифри и обяви, че липсата на рамков договор било проблем между лекарския съюз и НЗОК. Гайдарски се опитвал да стои на равно разстояние между двете институции. Лекарите като едно от най-интелигентните съсловия в България, трябвало да знаят кога да спрат със щенията си, защото исканите от тях 700 млн. лв. нямало откъде да бъдат взети. Гайдарски обеща, че нито една болница в България няма да бъде закрита. Правителството разрешава публично-частните партньорства и дори приватизацията, ако се запази дейността на здравното заведение, категоричен беше Гайдарски. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5420 |14.01.2008 Валентин Петров невинен по случая „Куйович” . 3| 4916 |14.01.2008 Станишев дава обяснения за екскурзията на Петков в Монако . 1| 4417 |14.01.2008 “Искаме да поработим малко” - сетиха се от БСП . 1| 5440 |13.01.2008 Коте-терапия предлагат в японски кафенета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads