Реклама / Ads
0| 3514 |13.04.2022 НОВИНИ

Волгин се размина само с наказание за тиражиране на фалшива новина

.
Петър Волгин Източник: Фейсбук
Българското национално радио наказва журналистът Петър Волгин за тиражиране на фалшива новина.
 

От съобщение на обществената медия става ясно, че Програмният съвет е разгледал  изданието на предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Петър Волгин, излъчено на 10 април в ефира на програма „Хоризонт“ и е решил единодушно, че с действията си „г-н Волгин е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР“. В резултат на това, на г-н Петър Волгин е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство, поясняват от медията.

 

„Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини“, пише в съобщението.

 

„Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог“, допълват от Националното радио.

 

Във въпросното издание на предаването на Волгин негов гост бе председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов. В началото на разговора с него водещият обяви информация, която тръгва от руски агенции и която вече я има и „из всички български интернет сайтове“, че украинските бойци от батальона „Азов“ в обсадения Мариупол са превзели два кораба, единият от които е „Царевна“, в който се намират българските моряци. От МВнР обаче отрекоха и обявиха въпросното съобщение за фалшива новина. Въпреки това лидерът на „Възраждане“ разви пространна антинатовска хипотеза върху тиражираната информация.

 

Малко след разигралата се сценка в ефира на Националното радио, своето недоволство изрази членът на Обществения съвет на БНР Александрина Пендачанска, като подаде оставка.

 

„След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното издание на „Политически некоректно“, за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат преустановени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио. В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, оттук нататък не желая името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и престъпния режим на президента й, Владимир Путин“, написа Пендачанска до шефа на радиото. 

 

Пред Фрог Нюз тя изрази опасение, че БНР става платформа за фалшиви новини.

 

По темата потърсихме и гледната точка на Съвета за електронни медии. За съжаление, обаче, председателката на СЕМ Бетина Жотева призна пред Фрог, че са с вързани ръце по въпроса с дезинформацията и проруската пропаганда в ефира на родните медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3576 |13.04.2022 Само във Фрог: Гласят заплашения обвинител Ангел Кънев за зам.-шеф на военно-апелативна прокуратура . 0| 3824 |13.04.2022 Само във Фрог: Всички прокурори в отдела на Цацаров във ВКП се оказаха командировани . 0| 2871 |12.04.2022 На Гешев пак му се размина. ВСС отложи дебатите за 4 май . 0| 3050 |11.04.2022 Политологът Хр. Панчугов: Скоро ще остане само математическото мнозинство около кабинета
Реклама / Ads