Реклама / Ads
0| 5317 |08.05.2020 НОВИНИ

”БОЕЦ”: Кръвните центрове НЕ изследват за COVI-19 дарената кръв

.
Източник: БГНЕС
Михайлов потвърди пред нас, че НЯМА никаква промяна в нормативната уредба за работата на кръвните центрове и те продължават да работят, както и преди заразата. Потвърди, че има въведени ограничения за кръводаряване от лица пребивавали през последните 4 седмици в чужбина и такива с грипоподобни симптоми. И най-важното – потвърди, че НЕ се изследва взетата кръв за COVID19!
 

Това обявиха от гражданско движение "БОЕЦ", които твърдят, че са направили собствено разследване по темата.  Публикацията им е с уговорката, че БОЕЦ не желаее да всява паника и приема за обективно мението, че данните за коронавируса и информацията за тази зараза са все още недостатъчни и в начален етап и именно за това питат не е ли редно да се вземат всички превантивни и защитни мерки? Ето със малки съкращения каков още казват от движението:

 

Единственият аргумент, който той посочи за липсата на изследвания за коронавирус на взиманата кръв бе, че няма достатъчно солидни научни данни, че вируса се разпространява по кръвен път. БОЕЦ зададохме три допълнителни въпроса.

 

- Има ли достатъчно категорични научни данни, че вируса НЕ се предава по кръвен път?
- Защо, ако вируса не се предава по кръвен път се забранява на граждани, които са били в чужбина през последните 28 дни да даряват кръв?
- Как ще бъде предовратен случай на заразен с коронавирус донор, който е без симптоми да дари заразена кръв?

 

Кръв и кръвни продукти се преливат на болни пациенти, които са в тежко състояние. По време и след операция, след изгаряния, при тежка анемия, раждане и т.н. В това състояние пациентите са изключително уязвими. БОЕЦ си задаваме чисто човешкият въпрос, ако се прелее заразена с коронавирус кръв на такива пациенти, какво би се случило с тях? И съществува ли дори минимална възможност за това? Ако такъв риск има, вируса да се съдържа в кръвта на заразени с коронавирус и при положение, че огромна част от тях изкарват болестта без симптоми и дарената кръв НЕ се изследва за наличито на вируса, то как тогава гарантираме безопасността и здравето на пациентите? Как се борим с разпространението на вируса?

 

Считаме, че това разследване и поставената тема е с обществена значимост и се надяваме да предизивкмае взимането на необходимите мерки, които да се изразяват не само в повдигане на обвинения.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5846 |07.05.2020 Георги Георгиев от ”БОЕЦ”: Искат от мен да внеса пари, като гаранция, че няма повече да говоря истината . 2| 4821 |05.05.2020 Прокуратурата питат Ананиев и Сачева за мерките в социалните центрове . 2| 4333 |13.03.2020 Затварят всички Центрове за обслужване на клиенти на ”Топлофикация” . 0| 3645 |11.03.2020 ”Софийска вода” променя работното време на Центровете за обслужване на клиенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads