Реклама / Ads
49| 8742 |25.09.2023 НОВИНИ

БОЕЦ: Руската църква в София е собственост на руското посолство

.
Източник: БОЕЦ
Затварянето на Руската църква в София бе обявено навръх Деня на Независимостта на България на 22 септември т.г. Сдружение „БОЕЦ“ определя закриването на храма като „поредна хибридна атака“.
 

Руската църква „Свети Николай Мирликийски“ в София е собственост на Посолството на Руската федерация в България, пише Гражданско сдружение „БОЕЦ“, показвайки справка от Службата по геодезия, картография и кадастър - гр. София. Сдружението определя затварянето на църквата от руското посолство като „поредната хибридна атака, като в случая се използва религията, като оръжие“.

 

Затварянето на Руската църква в София бе обявено навръх Деня на Независимостта на България на 22 септември т.г. За затварянето на вратите на храма съобщиха от Външното министерство на Русия, като посочиха за причина експулсирането на председателя ѝ архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма. Тримата бяха експулсирани от България по данни на ДАНС, че представляват заплаха за националната сигурност.

 

„Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация“, коментира русенският митрополит Наум. „От 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на Българската православна църква“, посочи още митрополит Наум в публикация за статута на храма.

 

„Руската църква в София е затворена от руското посолство, защото то е собственик на сградата! БОЕЦ разследваме казуса и установяваме, че собствеността е придобита през 1997 г. с нотариален акт, издаден от държавният (тогава) нотариус Иван Дахтеров“, посочват от „БОЕЦ“ на сайта си.

 

„Как точно руското посолство се е сдобило с нотариален акт за собственост на църковен имот, противно на църковните устави, предстои да установим“, допълва сдружението и публикува кадри на справка от Службата по геодезия, картография и кадастър - гр. София:


.


.

 

„Става ясно, че руската църква е затворена от руското посолство по заповед на Митрофанова, защото ТЕ са собственици на имота! Поредната хибридна атака, като в случая се използва религията като оръжие. Това е дъно и мерзост, която олицетворява „политиката“ на Кремъл спрямо България. Те затварят църквата, провокират напрежение и обвиняват българската държава, че е затворила църквата. Същото правят и в Украйна – Русия напада по брутален, фашистки начин една суверенна държава и обявява, че се бори срещу фашизма. Припомняме, че Русия обяви България за вражеска държава и ни спря незаконно газа, а след това обвини нас за това", пишат още от „БОЕЦ“.

 

В съобщението на ДАНС до медиите по случая с експулсирането се казваше, че са придобити данни за „действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси".

 

Фрог нюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 19288 |25.09.2023 Цветан Цветанов: Борисов и Севделина Арнаудова през Хекимян представяха новините . 6| 3888 |25.09.2023 Северна Корея към президента на Южна Корея Юн Сук Йол: Човек с мозък като на боклук . 4| 4671 |25.09.2023 НАП вдигна запори за милиони от фирми на Божков . 2| 3790 |25.09.2023 Нови атаки с дронове в Курска и Брянска области

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads