Реклама / Ads
9| 2992 |21.04.2021 НОВИНИ

Богдан Кирилов: Няма да изтегляме ваксината на „Астра Зенека“

.
Богдан Кирилов Източник: БГНЕС
Към момента не се обмисля изтегляне на ваксината на „Астра Зенека“. Това заяви по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
 

„За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството, тъй като това е централизирано разрешен продукт, т.е. ЕМА го оценява и издава разрешението, това е в техните правомощия. Разбира се, на локално ниво, ако има проблеми, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага“, обясни той.

 

По думите му няма сигурност, че след една година ваксините, които се произвеждат в момента, ще бъдат ефективни. Срокът им на годност бил много по-кратък. Затова ЕК обмислял вариантите за дарение и продажба, и ако има интерес в държави извън ЕС, може да бъде използвана тази възможност.

 

Кирилов препоръча хората, ваксинирани с „Астра Зенека“, да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза. При лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза, и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина.

 

„Такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, същевременно с тромбоцитопения и в някои от случаите кървене, не са съобщавани в България. В Европа се анализират постоянно данните. Тъй като към момента няма категоричност във връзката на тези много редки нежелани лекарствени реакции с приложенията на ваксините, засега ЕМА намира възможна връзка, затова проучванията трябва да продължат“, каза още Богдан Кирилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3238 |20.04.2021 Лъчезар Богданов: В плана за възстановяване има слабости, липсва политически ангажимент за реформи . 18| 3893 |20.04.2021 Атанас Атанасов: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Ще предложа да не ходим на разговори с тях . 1| 2970 |20.04.2021 ЕК: COVID удостоверенията за пътуване няма да включват бързи тестове от аптеката . 32| 5200 |20.04.2021 Борисов: Ако в НС нямаше истерични жени като Мая, Корнелия и Капон, щях да отида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads