Реклама / Ads
14| 3345 |17.02.2021 НОВИНИ

Богдан Кирилов обеща: Следва ускорение на ваксинацията

.
Богдан Кирилов
От тук нататък ще се наблюдава ускорение на процеса по ваксинация. Това обеща в ефира на Българската национална телевизия Богдан Кирилов, председател на Изпълнителната агенция по лекарствата. Заявката идва на фона на статистиката за скоростта на ваксинация в ЕС, според която България отново е последна. Припомняме, че според критична статия в брюкселското издание “Политико” ако темповете у нас останат същите, страната ни ще постигне заветните 70% имунизирани едва през 2040 г.
 

“Очаква се седми договор на ЕК да бъде финализиран. 18 милиона дози надвишава общото количество на ваксините, които страната ни може да закупи. Някои са еднодозови, което означава, че ще има ваксини за всички”, увери още Кирилов.


Остава под въпрос обаче как държавата ще се пребори с големият брой колебаещи се у. Кирилов посочи - тук е ролята на медиите и информационната кампания. Ежедневно се обновявал и сайта coronavirus.bg, на който се предоставяла синтезирана и надеждна информация.


“Все още очакваме потвърждение от участниците във фаза 3. Тук са включени хората в изборната администрация. Трябва да се гарантира безопасното протичане на изборите”, посочи още Кирилов. 


Очаква се да стане ясно кога точно ще стартира масовата имунизация, но това зависи от приключването на фаза 3, стана ясно още от думите на Кирилов.


Колко струват на България ваксините? 


“По договорите с ЕК цената е конфиденциална, но България е предвидила 300 милиона за покупка на ваксини”, посочи Кирилов и допълни:


“Договорите са фиксирани като количествата, които се договарят са на ЕК. Решението на България бе да се направи едно балансирано портфолио с всички ваксини, за да има гаранция. Не се знаеше коя ще получи разрешение, кога и кога ще може да достави количества”.


“От първото до третото тримесечие ще има регулярни доставки от всички одобрени ваксини. Не можем да получим едновременно всички препарати. В следващите месеци реално ще има доста по-голямо количество ваксини и тогава вече ще има реална възможност за избор”, посочи още Кирилов.


По отношение неяснотите, за които алармираха общопрактикуващите лекари, шефът на лекарствената агенция посочи:


“Веднага след разрешението на трите ваксини, бе предоставена кратката характеристика. Това, което правим в момента, е да подготвим кратък обзор-сравнение на ваксините, така че тази информация да е по-лесна и достъпна за медицинските специалисти”.


Валидно за ваксините срещу COVID-19 е, че когато имунното заболяване е контролирано, няма проблем да се постави ваксината. Даже е препоръчително, защото те са уязвими, посочи още Кирилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3212 |25.01.2021 Богдан Кирилов: Ако одобрят още ваксини, 2.5 милиона души ще бъдат ваксинирани до лятото . 14| 3152 |05.01.2021 Икономистът Лъчезар Богданов: Сега е нужен инвестиционен рестарт . 6| 4017 |03.01.2021 Акад. Богдан Петрунов: Няма основания за притеснения от отварянето на училищата . 35| 3389 |14.12.2020 Богдан Кирилов: До 5 дни ваксината на Pfizer може да стои в хладилниците на джипитата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads