Реклама / Ads
4| 3762 |12.04.2017 НОВИНИ

Богданов: Промените в пенсионния модел сриват доверието в него

.
Лъчезар Богданов
Промяната в пенсионния модел заради политически съображения срива доверието в него. Така икономистът Лъчезар Богданов коментира пред БНР постигнатото разбирателство между ГЕРБ и ”Обединените патриоти” за повишаване на минималните пенсии до 200 лв.
 
"Подобен вид преговори са доказателство за тотално разрушаване на доверието в пенсионния модел. Политиците се опитват да бърникат в предварително зададени дългосрочни параметри. Хората все по-рядко ще могат да очакват, че има някаква предвидимост - внасяш определени вноски и получаваш определени пенсии. Налага се непридвидимост и зависимост от политически боричкания", коментира Богданов.

Според него, ако трябва да се вдигне минималната пенсия, има два подхода. Единият е вдигане на всички пенсии със същия процент, за да се запази съотношението. Ако се приеме такъв подход обаче за вдигане на пенсиите до 200 лв., са необходими 1,600 млрд. лв. допълнително. Ако пък се вдигнат само минималните пенсии, са нужни 430 млн. лв.

"Получаваме модел, в който над 60% от пенсионерите получават еднаква пенсия. Какво ще е усещането за справедливост - плащали са различни вноски, имат различен стаж. На макрониво подобни дебати показват колко малко кандидат-политиците разбират от макроикономика. Разходите за пенсии са над 1/4 от всички разходи на българската държава", каза Богданов.

"Пенсиите могат да растат устойчиво само при развитие на икономиката. Дали проблемът с бедността трябва да бъде решаван чрез НОИ или чрез социални програми? По-скоро второто е разумното решение, за да се остави пенсионният модел ясен и разбираем. Да се запази връзката между стаж, размер на осигурителен доход, за да има дългосрочно доверие. Иначе всеки би си казал - ще се осигурявам на минимума, ако ми е ниска пенсията, ще протестирам и ще очаквам бъдещите политици да ми я вдигнат", каза още той.

Според Богданов става все по-очевидно, че икономиката няма да бъде във фокуса на бъдещото управляващо мнозинство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3707 |06.04.2017 Златева: Научих за промените в Изборния кодекс, след като бяха качени . 0| 4089 |09.03.2017 Ректори срещу промените за прием във висшите училища . 2| 3959 |29.01.2017 Общинските организации на БСП подкрепят промените в партията . 1| 3726 |18.01.2017 Д-р Ковачка: Промените в ИК трябва да са в тон с референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads