Реклама / Ads
4| 7185 |09.06.2017 НОВИНИ

Богомил Николов: Слагат по-малко бактерии в киселото мляко

.
Богомил Николов
Досега, според съществуващия стандарт, тя трябва да е във вид на полистиренови кофички, стъклени буркани и керамични съдове, с вместимост до 1 кг. Новото предложение е кратко - всички опаковки, разрешени за храни. Което е максимално общо и може да означава всичко - на който каквото му хрумне, т.е. може да ни го продават и в найлонови торбички. Но това е по-малкият проблем… Това заяви Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”.
 

По-шокиращ е другият показател, за който се иска промяна - предвижда се намаляване на количествата на лактобацилус булгарикус или Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. След като веднъж беше намалено това количество през 2010 г. спрямо стария стандарт от 80-те години на миналия век, сега отново предвиждат намаляване, което на практика обезличава българското кисело мляко и го приравнява към западноевропейския йогурт, коментира пред БГНЕС Николов.

 

За какво говори това истинско безобразие? Като че ли българите не съзнаваме колко ценно и уникално нещо притежаваме чрез българското кисело мляко. Все едно брутално да бутнем една от историческите си стари сгради - паметници на културата в центъра на някой български град. Стане ли това - връщане назад няма. Притеснявам се, че ако сменим регресивно стандарта на киселото мляко и след 5-6 г. осъзнаем грешката си, вече ще бъде трудно да я поправим.

 

Знам аргументите на производителите, които упражняват натиск за промяната, чувал съм ги неведнъж - те казват: вкусът на българите се е изменил и при сляпо тестване харесват повече мострите, които са с по-малък процент лактобацилус булгарикус. Обикновено такива млека са по-сладникави, а на днешните българи не им харесвал киселия вкус на киселото мляко заради лактобацила. Нямам представа кой поименно е натиснал за промяната, не знам, но е от средите на производителите на млечни продукти. Нека си говорим честно - примерно, французите или германците колкото и да се напъват просто не могат да произведат натуралното, истинско българско кисело мляко. Защото нямат условията, нямат нашия климат, не им се получава. А ние го имаме, но искаме служебно да го унищожим.

 

Нямам думи, не съм си представял, че може да се стигне дотук. Да, Българският институт по стандартизация може да откаже промяната, ако българското общество съумее да реагира адекватно и мощно срещу безобразието. Българската асоциация „Активни потребители” ще даде също своето становище и то е ясно отсега. Радостното е, че вече и Министерство на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко, разбираме от тяхната позиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 14560 |09.06.2017 Симеон Николов: Зам.-министър на ГЕРБ разкри бг-разузнавачи под прикритие . 6| 11398 |29.05.2017 Фрог научи: Патриотите слагат ръка на ДАИ . 1| 7754 |13.05.2017 Бившият съдия К. Николов: Най-малко 2/3 от колегите са омерзени от системата . 3| 3947 |09.05.2017 Слагат камери в яслите заради насилие от персонала
Реклама / Ads