Сряда, 28 Юни 2017, 15:05
Frognews
0| 2539 |20.10.2016

Бойчев: Потърпевши от картела на горивата са икономиката и хората

.
Жельо Бойчев
„Темата за цената на горивата е една от най-чувствителните в българското общество. Основни потърпевши от наличието на картел в този сектор са българската икономика и обикновените хора”. Това заяви народният представител от БСП Жельо Бойчев от парламентарната трибуна.
Той подчерта, че до сега секторът три пъти е бил обект на анализ от регулаторните органи. „За съжаление до сега не се стига до конкретни действия. Дори 2011 г. КЗК излиза с констатация, че не съществува механизъм за определяне на стойността на отделните продукти, включително и на себестойността на вложения суров петрол в производството на автомобилни горива”, каза още той. Бойчев уточни, че скоро новоизбраният състав на КЗК е излязъл с твърдението за убедителни доказателства за картел в сектора на горивата. Той подчерта, че анализът на КЗК е открил редица административни тежести и нормативни слабости, които пречат за навлизането на повече фирми в този бранш, за да има по-гъвкави цени. „Необходимо е Временна комисия да направи и конкретни препоръки и предложения за промени в нормативната уредба в сектора за горива. Удовлетворени сме от бързата реакция и включването на точка в дневния ред”, каза още Жельо Бойчев.

Проф. Гечев: Скандално е, че МФ не се интересува от няколко милиарда, които влизат в други каси, а не в тази на българския народ

„Проблемът за българската държава е сериозен, защото акцизите върху горивата са почти три пъти по-ниски, отколкото тези в една богата държава като Холандия”. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той поясни, че при положение, че крайната цена на горива в България е около средната на Европа, това означава, че стотици милиони левове не влизат в хазната на България, а в хазната на тези, които продават горивата. „Скандално е, че Министерството на финансите не се интересува от няколко милиарда, които не влизат в касата на българския народ, а влизат в други каси”, коментира той. Според него българската държава трябва да промени законодателството така, че да има реална конкуренция, запазване на цените и промяна на структурите на цените.

Таско Ерменков: БСП ще подкрепи принципа на паритета, защото и ние искаме да носим отговорността за това, което ще бъде решено.

„Удовлетворен съм, че Народното събрание намери тема, която да отговаря на интересите на обществото и да бъде признато, че това е тема на обществото, независимо, че беше инициирано от БСП”, допълни по темата народният представител Таско Ерменков. Той обясни, че в предложението не е посочен срок, защото БСП счита, че според това какъв обем информация ще бъде предоставен на комисията и какви изводи ще бъдат направени, тя може сама да си определи срока на работа. „БСП ще подкрепи принципа на паритета, защото и ние искаме да носим отговорността за това, което ще бъде решено”, каза още Ерменков.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Правителството дава 12 млн. лв. за сигурност за европредседателството 1| 517 |28.06.2017 . КЗК глоби „Фармнет“ на Марешки с близо 500 хил. лв. 0| 762 |28.06.2017 . ЕС отново удължи санкциите срещу Русия 0| 968 |28.06.2017 . Прокуратурата проверява дали Боршош е харчил пари за Председателството 1| 1372 |28.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах