Реклама / Ads
17| 7837 |27.09.2012 НОВИНИ

Бойко Борисов пред Евронюз: Ще се отървем от руската зависимост!

.
Премиерът на България Бойко Борисов изрази увереност, че страната ще победи енергийната зависимост.
 

В интервю за телевизия "Евронюз", цитирано от Труд той посочи, че правителството подкрепя проектите „Южен поток" и „Набуко", като подчерта ролята на залежите на петрол и природен газ в Черно море за диверсифицирането на енергийните доставки.

Премиерът заяви още, че България сътрудничи на Европейската комисия в нейното разследване по отношение на руската компания „Газпром". "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предали всички необходими документи на Брюксел преди няколко месеца.

Борисов припомни за газовата криза през 2009 година, когато той бе кмет на София, а температурите паднаха до 15 градуса под нулата. "Прекарахме 10-15 дни без газ и никой не ни помогна. Научихме си урока. Уверен съм, че България успешно ще деиверсифицира своите енергийни доставки в рамките на три или четири години", подчерта премиерът.

На въпрос как гръцките проблеми се отразяват на икономиката ни Борисов посочи, че ЕС е бил много груб с България и Румъния и прекалено толерантен към Атина. "Сега всички ние страдаме от тази толерантност", каза премиерът. Той изтъкна, че през последните три години страната ни е вдигнала възрастта за пенсиониране, а заплати и пенсии са били замразени. "Бюджетният ни дефицит е 1,2%, инфлацията е 0%. Единствените други страни от ЕС, чиято икономическа ефективност е близо до нашата, са Дания и Финландия", твърди Бойко Борисов.

„По отношение на Шенген, това, което е добро за България, е, че страните членки на ЕС знаят, че нашата граница е по-добре охранявана от тази в техните страни. Вашите граждани могат да спят спокойно, българската шенгенска граница е охранявана стриктно", заяви премиерът.

Борисов още веднъж напомни, че българската полиция е успяла да залови огромни количества дрога. Коментирайки критичния доклад на Европейската комисия за България, който гласи, че страната не справя ефективно с корупцията на високо ниво и организираната престъпност, той заяви: „Ако се вгледаме в насоките за прозрачността на обществените поръчки, България се справя много по-добре от други европейски страни. По отношение на престъпните банди, техните босовете са или задържани, или се издирват от Интерпол с червена бюлетина".

Относно опасенията на бившия премиер Сергей Станишев, че на предстоящите избори ще има купуване на гласове, Борисов зяви: "Той има основание да се страхува, защото хванах неговата партия в Сливен да прави точно това: купуване на гласове. Станишев отсега мисли как да се защити, когато отново загуби изборите".

"Всичките ми действия са прозрачни, не завися от никого", каза в заключение Бойко Борисов. Бюджетният ни дефицит е 1,2 % и единствените държави, които имат същите показатели в Европа са Дания и Финландия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6498 |27.09.2012 Ангел Джамбазки: Станишев и Борисов да си се щипкат, колкото си искат . 9| 6113 |26.09.2012 Руски предприемач ще търгува с родно електричество . 59| 5710 |26.09.2012 Бойко Борисов минал на диета . 31| 38960 |24.09.2012 От ГЕРБ предлагат данък върху пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads