Реклама / Ads
4| 6247 |16.09.2007 НОВИНИ

Бойко Борисов с шанс за победа от раз, според социологическа анкета

.
Има голяма вероятност Бойко Борисов да спечели кметския пост в София още на първи тур. Това показва социологическо проучване на Барометър инфо, проведено между 8 и 11 септември в няколко големи и няколко по-малки общини в България.
 

Очерталата се тенденция показва, че настоящият столичен градоначалник ще получи 27,99% при очаквана избирателна активност около 48%. Следва го кандидатът на БСП Бриго Аспарухов, който ще събере 7,02%.  Според социолозите той ще привлече само твърдия електорат на БСП, няма да има възможност да разчита и на гласове от периферията. Десният претендент Мартин Заимов събира около 3,5%, а номинираният от Демократическата партия Тити Папазов - 0,49%, като разчита единствено на личната си популярност. Получените от изследването резултати показват, че евентуален кандидат на „Атака" за кмет на столицата, който и да е той, ще получи 4 на сто от гласовете. Издегнатата от НДСВ в петък Антония Първанова едва ли ще промени крайния резултат в София, смятат от Барометър инфо.

Социологическото проучване е обхванало 5 големи и 5 малки общини в България - София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Димитровград, Марица, Банско, Костенец и Приморско. В Пловдив също се очертава избор на кмет още на първи тур, тъй като кандидатът на ВМРО и ГЕРБ Славчо Атанасов води убедително и ще получи около 39,05%. Във Варна със сигурност ще има балотаж, защото нито един от претендентите не събира достатъчно гласове за победа на първи тур. Номинираният от ГЕРБ Свилен Крайчев ще получи около 17,42%, а сегашният кмет Кирил Йорданов - 16,34%. Димо Гяуров събира 7,74%. 14% от варненци обаче искат друг кандидат освен изброените.

В Русе настоящият кмет Божидар Йотов стартира с убедителна преднина пред останалите - 18,13%, но дори и при ниска избирателна активност трудно би успял да спечели изборите на първи тур. Останалите претенденти получават между 5 и 8% от гласовете. И във Велико Търново действащият градоначалник Румен Рашев на този етап е първи с 14,95%, но разликата между него и човекът на ГЕРБ Цветан Цветанов е много малка - той засега има 11,96%. Все още не може да се каже и кой ще бъде трети - дали кандидатът на БСП Иван Манчев или на ВМРО Йордан Грозданов.

Сигурен балотаж се очертава и в Димитровград, където борбата ще бъде между сегашния кмет Димитър Хаджииванов, който се явява като независим и Любомир Богданов, издигнат от широка коалиция от партии и неправителствени организации. Интересното в Приморско е, че в момента около 60% от гласоподавателите нямат доверие в кмета и това със сигурност също ще доведе до балотаж, който ще бъде между настоящия градоначалник Димитър Димитров, подкрепен от СДС, НДСВ, ГЕРБ и „Атака", и Тодор Илиев, зад когото стоят ВМРО и ССД. В Банско абсолютен фаворит е действащият кмет Александър Краваров, който най-вероятно ще бъде избран още на първи тур с 48,33%.

Социолозите от Барометър инфо обаче се затрудняват да определят кои гласове ще обере ГЕРБ. Но те са категорични, че местните избори остават изключително мажоритарни и е малко вероятно влиянието на Бойко Борисов като неформален лидер на ГЕРБ да помогне за избирането на един или друг кмет. Освен това ГЕРБ има проблем в по-малките общини, тъй като много от кандидатите са минали през 3-4 партии и сега намират спасение във формацията на Борисов. Тази тенденция ще навреди на партията, смятат от социологическата агенция.

Другото характерно за тези местни избори в по-малките общини са сформираните малки локални партии и коалиции, т.нар. бизнес партии. Те ще получат свой дял в общинските съвети, но няма да пробият извън общината, в която са създадени. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6221 |14.09.2007 Бойко Борисов: Срещу мен работи сценарий на Костов & Овчаров . 5| 6257 |11.09.2007 „Атака” пуска Слави Бинев срещу Борисов в столицата? . 5| 5070 |10.09.2007 Сини активисти изневеряват на СДС, пристават на Бойко Борисов . 6| 5667 |08.09.2007 Ваклин Стойновски: Учудва ме агресията на г-н Борисов към мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads