Реклама / Ads
4| 2978 |25.10.2022 НОВИНИ

Бойко Ноев: Изолирането ни като колеблив съюзник ни прави уязвими

.
Бойко Ноев
Оптимист съм, че най-после в българския парламент може да надделее разумът, като народните представители обърнат внимание на армията и новата ера, като това трябва да върви ръка за ръка с военната помощ за Украйна. Сега ние изпъкваме и това ни прави черната овца.
 

„Подкрепата за Украйна е дебатирана в морален и практически аспект. Имал съм възможност вече да изразя несъгласието си с политици, които казват, че това ще донесе рискове за нас. Аз съм на мнение, че изолирането ни като колеблив съюзник ни прави уязвими“, категоричен е той.

 

„Когато аз съм полагал клетва пред армията и съм носил оръжие, някои от тези политици са били деца. Като мен има стотици хиляди граждани, които знаят какво е риск. Има загубили живота си в мирно време, включително и пилоти. И днес български пилоти се вдигат под тревога, за да пресрещат руски самолети“, смята още бившият министър.

 

Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в ефира на БНТ. Ноев е категоричен, че модернизацията на българската армия се обвързва с подкрепата за Украйна. „Възможно е и да получим изгодни условия, които да дадат възможност за освобождаване на МИГ-29, които да се предоставят на Украйна, а срещу това да поискаме материална подкрепа, вкл. и финансова, с която да плащаме лизинга за бъдещите самолети“, допълни още Ноев.

 

Според него предложението за България във всеки случай не е самолети „Грипен“ и допълни: „Смятам, че би било реалистично да се очаква, че би имало предложение в рамките на 6 месеца от решението нашите пилоти да летят на тези самолети.“

„Когато имаме депутати, които смятат, че на България не ѝ трябва въоръжение, защото имат социални програми – това е неправилно противопоставяне. Ако нямаме армия, какви социални програми? 2% от бюджета са малко - превъоръжаването на армията ни е толкова изостанало“, добави Ноев.

 

„Не отправям обвинения към правителства – това е проблем и на нашето общество. То трябва да разбере, че кухият патриотизъм, тупането по гърдите и пожелателното мислене за отбраната е много вредно“, каза още той.

 

На въпрос относно евентуален риск от атака на „Турски поток“, той заяви: "Частта от „Турски поток“ под Черно море е руска, а частта през българската територия е наша. И до ден днешен руски оперативни групи извършват взривове – срещу тях няма повдигнати обвинения. Риск съществува и от авария - аз не мога да оценя рискът, но когато службите ни за сигурност са неуверени, ние можем да очакваме всичко."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5097 |24.10.2022 Ген. Атанас Атанасов: Бойко много иска да ни прегърне, но няма да му се случи . 26| 5780 |22.10.2022 Рашидов: Не ми тежи ”Мултак на републиката”, аз съм руски академик, Бойко ме похвали . 25| 4915 |16.10.2022 Бойко Ноев: Крайно време е да изпратим оръжие на Украйна, стига сме превивали гръбнак пред Кремъл . 17| 24282 |15.10.2022 Проф. Янакиев: ГЕРБ не успяха да върнат на бял кон Бойко Борисов, затова се обявиха като евроатлантици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads