Реклама / Ads
5| 8065 |19.01.2022 НОВИНИ

Бойко Ноев: Петков да промени виждането си равноправието на македонските българи. Не е повдигнал въпросът дори

.
Ако премиерът Петков не промени виждането си за равноправието на българите - въпрос, който не е поставил пред Пендаровски и другите ръководители, не съм съгласен. Предвидена беше среща на премиера с представители на македонските българи. Чакали са го 45 минути. Появил се е със закъснение и за 5 минути. Снимал се е с тях и си е отишъл.
 

Това заяви в предаването “Честно казано с Люба Кулезич” Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

 

Коментарът му идва часове след визитата на българския премиер в Скопие. По думите на Ноев в последвалите след срещите разговори той прозира сценарий, при който страната ни ще позволи на РСМ да започне преговори за членство в ЕС до няколко месеца. Ноев смята, че прозира поет към съюзниците на България ангажимент.

 

"Представям си сценарий, при който след около 6 месеца България да даде съгласие. За да се случи това, трябва да тече процес, който да убеждава обществото, че проблемите между София и Скопие са решени. Затова са тези работни групи, което е новост в преговорния процес. Беше казано, че те трябва да надградят националната позиция. Те са инструмент за постигане на цел. Резултатите от работата им не могат да бъдат ясно дефинирани - ще се срещат, ще си обещават неща и накрая ще се получи програма от добри пожелания и добри намерения, които ще бъдат представени на обществото като решение на проблемите с РСМ, което няма да е вярно", коментира още Ноев.

 

“Проблемът е в това, че всички разбират ясно, че въпросът за включването на българите в конституцията е елемент на катарзис за македонския елит. За тях да включиш българите на правна основа е удар в сърцето на македонизма. Затова и Заев, и Пендаровски казват, че е сложно. Кой ще бъде против равноправието във вашата държава, която иска да е пълноправен член на ЕС? Нашите съюзници много добре разбират, че това ще предизвика спорове и предпочитат цената да я плати България, а не РСМ. Защото България очевидно е по-податлива на съгласие”, коментира още Ноев.

 

Той предупреди политическия елит у нас - това няма да бъде допуснато. Бившият министър на отбраната призова народните представители да поканят в парламента премиера на изслушване и да го попитат ребром. От него ще зависи по-нататъшното развитие на българската позиция.

 

"Политиката, която се води еднолично от Петков може да му доведе неприятни изненади. Направи ми впечатление, че на тема “Македония” се изказаха много хора. Един бивш премиер заяви, че той лично е признал Република Македония. Видяхме до къде ни накара едноличността през последните 10 г. Виждам желание за еднолично решение на места на проблемите на РСМ. Заобикалят се нормалните държавни механизми за правене на външна политика. Следя реториката и се притеснявам, че Петков или получава лоши съвети, или не е достатъчно дълбоко в проблемите", заяви категорично Ноев.

 

Бившият министър на отбраната смята, че управлението на страната към момента все още изглежда разпиляно. Правителството по думите му дава обещания за светло бъдеще, "опаковано в целофан".

 

"Време е на решителни действия. Усилията, които се хвърлят лично от премиера Петков на “македонския фронт”, отклонява вниманието от важните държавни въпроси, а освен това разчита дефицити на държавност и познаване на процесите във външната политика. Това е тънък лед, който лесно може да се счупи", посочи още Ноев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5241 |19.01.2022 В ”Честно казано с Люба Кулезич”: След срещата Петков - Ковачевски в Скопие и какво се случва в червения в. ”Дума”? . 18| 11259 |19.01.2022 Проф. Овчаров предлага на Петков и Василев негов курс по история . 9| 3315 |19.01.2022 Стево Пендаровски: Кирил Петков е нетрадиционен политик и оптимист . 22| 4072 |19.01.2022 Премиерът Петков: Ако не поправим съдебната система, все едно нищо не сме свършили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads