Реклама / Ads
1| 5064 |06.12.2017 НОВИНИ

Бойко Рашков: Не можем да гарантираме на хората, че не ги подслушват незаконно

.
Бойко Рашков
Ние, в Бюрото вече не можем да гарантираме 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничения на правата им със СРС-та по една причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината. Нека така да го кажем.
 

Това каза в парламента Бойко Рашков, шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Депутатите обсъждат доклада на Бюрото. В пленарната зала дойдоха главният прокурор, вътрешният министър и шефове на служби.

 

Рашков каза, че бюрото не получава необходимото съдействие от страна на прокуратурата. По думите му има унищожаване на важни веществени доказателства, че има хиляди получени разрешения от съда за използване на СРС-та, но такива не са приложени, без да има обяснение защо.

 

Има сериозни проблеми в прилагането на СРС и ако тези въпроси не бъдат поставени сега – в края на мандата на ръководството на Националното бюро за контрол над тях – те няма да бъдат поставени никога. Това обяви Рашков.

 

Той постави много проблеми. Започна с това, че през 2008 година България е била осъдена от Европейския съд за правата на човека заради прекомерна употреба на СРС. Тъкмо дейността на ръководената от него служба е допринесла да се промени тази опасна тенденция, подчерта Рашков: Смятам, че бяха възпрени, в известна степен, не на сто процента, онези, които имат склонност, имат такива, бих казал, тоталитарни нагласи да наблюдават хората за щяло и нещяло, казвам го съвсем отговорно.

 

Законовите промени, даващи повече правомощия на Специализирания наказателен съд, също носят проблеми, вместо да ги решават: С огромен брой дела, делата им стоят по коридорите. На практика даваме аргумент на колегите от Специализирания съд да кажат, че обемът е огромен и може да допусната някъде грешка.

 

Има проблеми между взаимодействието на Бюрото и ДАНС, призна Рашков. В исканията до съда за използване на СРС, по думите му, висяло невежество. И още един проблем: До 2013-а, когато бяха абсолютно секретни веществени доказателствени средства, и след този период в нашата страна са унищожавани веществени доказателствени средства, включително, подчертавам, със секретен характер.

 

От доклада става ясно, че най-активно в исканията за използване на СРС остава МВР – 56% от общия брой. За сметка на това близо два пъти са намалели исканията от страна на ДАНС. Най-често специални разузнавателни средства се използват, когато се разследват случаи на участие в организирана престъпна група или в наркотрафик.

 

Бюрото е образувало 88 преписки по искания за проверка дали е било регламентирано използване на специални разузнавателни средства. В пет случаи е установено нерегламентирано използване и хората са били уведомени. Бойко Рашков обясни, че е имало множество случаи, в които не се е взело решение хората, които са били следени и подслушвани, да бъдат информирани за това.

 

От ляво поставиха въпроса дали има политици, магистрати, журналисти, срещу които са били използвани нерегламентирани СРС-та. Бойко Рашков не даде директен отговор.

 

  Славчо Велков, БСП: Дали има неправомерно установени случаи, случаи на неправомерно прилагане на СРС-та, не само подслушване, спрямо политици и магистрати? Дали сред онези, по които са прилагани СРС-та, политици, има хора, които в момента се намират в тази зала? Има ли от тях председатели на ПГ? Има ли от тях жени, другите съответно са мъже? Не виждам с какво бих нарушил условията за класифицираност на информацията, ако задам този въпрос.

 

    Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ако аз съм подслушван незаконно, не искам информацията за това да се разпространява на други парламентарни групи, за мен би било достатъчно да бъда аз уведомен. След почивката на депутатите се очаква коментар на главния прокурор и вътрешният министър да коментират изказването на Бойко Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4373 |05.12.2017 Бойко Пенков: Сивият сектор в здравеопазването печели около 200 милиона лева годишно . 1| 4339 |24.11.2017 Искат излушване на Бойко Рашков за подслушваните политици и магистрати . 6| 4350 |24.11.2017 Воля продължава да бойкотира заседанията на парламента . 0| 4106 |11.11.2017 Можем да загубим 160 млн. лв. за здравеопазване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads