Реклама / Ads
14| 3600 |28.07.2021 НОВИНИ

Подслушвания уж нямало, а спецсъдът издал разрешения за над 70% от СРС-тата

.
Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи Източник: БГНЕС
В 70% от случаите. Това е съотношението на издадените разрешителни от страна на Специализирания съд за прилагане на СРС. Данните съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на изслушването си в пленарна зала днес. Те идват на фона на категоричното становище на специализираната прокуратура, че подслушвания на политици и протестиращи не е имало.
 

Спомняме си - в събота от телевизионния ефир на два пъти шефката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова отрече да са прилагани СРС върху политици и протестиращи и за пореден път влезе в противоречие с твърденията на Рашков. Оказва се обаче, че според наличните доказателства, които все още не са публично достояние и ще бъдат предоставени на сформираната временна комисия в 46-тия парламент, подслушвания е имало, а специализираният съд е издал разрешителни по 70% от направените искания в цялата страна.

 

Данните са от годишния доклад на Националното бюро за контрол на СРС. 

“Ако 71.36% от всички разрешения са дадени от Специализирани наказателен съд, то този съд, както и спецпрокуратурата трябва да бъдат много внимателно огледани и да се вземе едно държавническо отношение по тяхното съществуване”, посочи Рашков от трибуната. 

 

По думите на вътрешния министър прокуратурата в конкретните случаи, за които се говори днес, дори не е изготвила исканията за специалните разузнавателни средства, а са използвани такива от оперативни служители в МВР. По думите на Рашков подслушвани са били стотици граждани, някои с удължен в пъти срок. Прилагани са и други способи като наблюдение и следене, разнасяни са листчета с имена, нарушени са били процедурите при издаване на разрешения. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4271 |20.07.2021 Главният секретар на МВР: Отчетите и анализите на изборите и подслушванията са готови . 7| 5343 |30.06.2021 Десислава Иванчева: Гешев и Спецсъдът не спазват законността, за тях няма правов ред . 29| 11538 |13.06.2021 Николай Кокинов си мисли, че е добре забравен. В национален ефир говори за… подслушванията . 1| 3748 |10.06.2021 Спецсъдът оправда Румяна Ченалова, бивш съдия в Софийския градски съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads