Реклама / Ads
7| 3988 |28.07.2021 НОВИНИ

ГЕРБ остро за Рашков - подредил НС, искат разследване и щели да питат до откат

.
Източник: БГНЕС
Напълно очаквана бе острата реакция на депутатите от ГЕРБ след днешното изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в парламента днес. По време на заседанието между Борисовите народни представители и Рашков прехвърчаха немалко искри. На брифинг пред медиите най-върлите бранители на Борисов бяха категорични - Рашков ползва трибуната за нови внушения. Не бил посочен нито един факт. И МВР е подредило сегашното Народно събрание.
 

С остри реплики се замеряха от парламентарната трибуна Бойко Рашков и депутатите на ГЕРБ. Народните представители на Борисов поискаха да бъдат представени конкретни данни, имена и доказателства за изнесените в публичното пространство твърдения, че политици и протестиращи са били подслушвани. Рашков обаче отказа, позовавайки се на закона и припомни, че няма да действа като Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи на ГЕРБ. Докато бе министър Цветанов се прочу с усилената употреба на СРС. Рашков визира СРС-тата с докторите от Горна Оряховица, които после осъдиха България в Страсбург.

 

“Извикайте дясната ръка на таралежа да чете СРС-та”, посочи Рашков. 

“Ние не чухме нито един факт, почиващ на някакво доказателство, че такива незаконни подслушвания са били осъществявани. Нещо повече - има и доклад на Бюрото за контрол на СРС, което отрича тези твърдения, както и прекратено досъдебно производство от прокуратурата поради липса на доказателства”, посочи пред журналисти Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

 

Тя бе категорична - Борисовата партия ще продължава да пита, докато не се установят фактите и обстоятелствата, които Рашков отправя в публичното пространство. 

Маноил Манев добави, че от изказването на Рашков в МВР е станало ясно, че силовият министър и подопечното му ведомство са подредили сегашния парламент. По време на заседанието дори бе посочено, че Рашков присъствал на откриването на предизборната кампания на “Изправи се! Ние идваме!” и станало ясно чий министър е. 

 

Тома Биков пък посочи, че Рашков искал да стане част от редовния кабинет, което за ГЕРБ било добър развой на събитията - Борисовата партия щяла да може много лесно да атакува МВР, но от гледна точка на държавата това би било “фарс” и “трагедия”. 

 

Биков отбеляза, че от ГЕРБ са внесли искане за разследване на действията на Рашков по време на предизборната кампания. Една от последните атаки на Борисов и депутати е заради задържането на кмета на Поморийското село Бата. Именно по време на свое посещение там Бойко Борисов направи скандалния си коментар за таралежа, който се завъртя в публичното пространство и предизвика реакции. На днешния брифинг на МВР за действията на силовото ведомство по време на предизборната кампания и в деня на вота обаче Бойко Рашков обяви - до този момент не е имало толкова интензивно намаляване на купения вот, а що се касае до кмета на село Бата - обвинението е за криминален вот. Според МВР кметът на Бата е давал пари в замяна на гласуване за конкретна партия.

 

Малко след брифинга на ГЕРБ до медиите бе изпратено и прессъобщение с изявление на кмета на с. Бата. По думите му Рашков манипулира общественото мнение с фалшиви твърдения. Досъдебните производства срещу него не са две, а едно и то не касае изборите на 11-ти юли, а тези на 4-ти април. Според кмета освен това няма наложена мярка "подписка", както твърди вътрешния министър.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4885 |28.07.2021 Сигналът на Рашков срещу Гешев вече е при прокурор . 3| 3932 |28.07.2021 Рашков първо тества ВСС, сега - прокуратурата. Засега се проваляли . 2| 3254 |28.07.2021 БСП: Нарушаването на човешките права при ГЕРБ е било институционализирано . 19| 10341 |28.07.2021 Бойко Рашков: ГДБОП, Вътрешна сигурност на МВР и ГДНП са действали като слугини на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads