Реклама / Ads
14| 28620 |06.07.2021 ИНТЕРВЮ

Бойко Рашков пред Фрог: Митрополит Киприан ми се извини. Прокуратурата чака някой друг да ѝ свърши работата

.
Бойко Рашков
Митрополит Киприан ми се извини лично. Прокуратурата чака някой друг да ѝ свърши работата. Предишното управление е използвало страната за лични и партийни интереси. МВР няма да бъде повече партийна бухалка. Стягаме оградата. Това каза пред Фрог нюз шефът на МВР Бойко Рашков. Той обясни още:
 

 - Г-н Рашков, казахте преди време, че до изборите ще съобщите имена на хора от бившата власт, които имат недекларирани сметки и имоти в чужбина. Ще го направите ли? 


- Казах нещо различно. А то е, че може това да се случи. Не е имало уговорка това да е на 7-и, 8-и, или 9-ти юли. Искам да изчакам прокуратурата, защото от там публикуваха изявление, че ще обявят този списък. Ако го направят, ще бъде безсмислено аз да вземам отношение и то при положение, че държавното обвинение е предприела действия да провери въпросната информацията. Редно е прокуратурата да се справи с проблема, а не някой друг. Трябва те да си свършат работата. Или по-скоро да си я довършат, защото са я започнали още преди две години. Обществено дразнещо е да извършват някакви действия при измислена строга секретност за нещо, което трябва да е публично. И да се знае първо – кои са тези лица, второ - имат ли декларирани или недекларирани имоти зад граница , и трето-ако не са ги декларирали, защо не са го направили. Не на последно място стои въпросът какво следва, ако не са го направили. Обществото очаква отговор на тези въпроси. При положение, че материалите се намират в прокуратурата, логично е от тази институция да получим всички отговори. За съжаление прокуратурата у нас чака някой друг да й свърши работата в много отношения. 


- Бихте ли дали пример?


 - Държавното обвинение очаква МВР да й свърши работа, ДАНС да ѝ свърши работа, НАП да извърши проверка. И накрая, когато прокуратурата трябва сама да свърши нещо, отлага до безкрайност във времето и създава впечатление за някаква тенденциозност, за някаква скрита цел, която не обслужва обществените интереси

 

 - Ако не са обществени, то какви други интереси може да обслужва прокуратурата? 


- Някакви други, скрити интереси. По този начин, с регистрирането на подобен материал от прокуратурата, може да се въздейства на проверяваните лица по една или друга причина. Ако наистина са имали недекларирани имоти, ако става дума за магистрати да речем, те може да бъдат притискани. Ето такова усещане се създава в обществото. Иначе, ако имаше своевременно решение на този въпрос, трябваше да се каже: „Лицето „Х“ има недеклариран имот“. Нали виждате какъв шум се вдигна за имотите ми. Но моите декларации са публични и от 25 години тези имоти съм ги вписвал нееднократно. В момента, в който смениш длъжността си и по закон трябва да декларираш имущество, правиш встъпителна декларация, задължително отново даваш информация за имуществото си. Имам едно жилище от преди 30 години, но го декларирам пет пъти. 

 


- Вие знаете кои са имената на хората, декларирали имоти в чужбина. Какво се случва с тях през последните години – израстват ли в кариерата, влиятелни личности ли са, подкрепяни ли са от доскорошната власт, какво поведение имат в медиите? Каква е съдбата им?

 

 - Сещам се за един магистрат, който смятам, че в голяма степен си промени поведението като магистрат. Нека да кажат тези, които извършат проверката, дали този човек има или няма недекларирано имущество зад граница. Ако отговорът им е положителен, аз веднага ще свържа този факт с промененото му поведение. Познавам този човек от доста време.

 

- В каква посока се е променило неговото поведение?

 

 - Като да защитава доста спорни позиции. Нека така да се изразя. Което за мен е знак, че той е точно от тези, които нямат избор в поведението си. То вече се диктува от волята на други.


 - Вие вярвате ли, че този списък ще излезе наяве? Или ще станем свидетели на това как дадена информация се използва за нечии политически или друга интереси? 


- Ако разглеждаме политическите интереси в дълбочина, то те биха могли да се появяват и скрито. Т. е да допуснем, че някой има политически интереси, заради което действа по определен начин. Това действие не е нужно винаги да става публично. Просто по скрит начин се влияе върху поведението на един или друг човек, за да демонстрира определено поведение. Едно или друго поведение ще обслужи едни или други политически интереси, включително по конкретни дела. При тях също има политически интереси. Когато един политик се намеси в работата на съдебната власт, той удовлетворява не само политически, а и групови, партийни и т. н. интереси.


- Наши източници от ГДНП казват, че през последните години икономическа полиция е действала като политическа бухалка срещу неудобните бизнесмени. Като шеф на МВР имате ли информация за това? 


- Това не се отнася само за икономическа полиция. То се отнася и за ДАНС, и за прокуратурата, и за КПКОНПИ под ръководството на Сотир Цацаров. Не е изключено това, което казвате да е истина. В случая говорим за отпечатъка, който остави предишната власт и който ние осезаемо виждаме и чувстваме. Тези органи са използвани брутално от предишното управление на страната за лични и партийни интереси – да се преследват хора, проспериращи в бизнеса. Да се превзема техният бизнес или да се влияе върху политически неудобни лица, да се притискат активни хора и общественици, така че да се заглуши техния глас. Всичко това се правеше, за да се засилва влиянието на тези, които бяха на власт до 4-ти април. Това ние, за краткото време на съществуване на служебното правителство, много ясно забелязваме. Има и друго - с бюджетните средства се е разполагало като с бащиния. По незаконен начин са били отпуснати средства на близки до властта фирми. Министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на МРРБ Виолета Комитова съобщиха потресаващ факт - 8, 6 млрд. лв. от бюджета са „подарени“ на фирми, без някой да се е съобразил със закона за обществени поръчки. И без да има гаранции, за това, че някой ще осъществи строителството на пътната мрежа в страната и ще го завърши изобщо. Няма гаранции също така, че ще се върнат парите, ако проектът по една или друга причина не се реализира. Една фирма се създава и се развива за определен период от време, но въз основа на различни фактори, тя може да преустанови своето съществуване. Тези над 8 млрд. лв е можело да се използват много по-рационално за нуждаещите се хора. Тези пари, обаче, от държавния бюджет са отишли в частни ръце, без да се спазват законите, така че да се гарантира интересите на държавата и данъкоплатците. Влиянието на предишните управляващи се усеща и по тази линия. 


-    Нека да преминем от материалното към духовното. Църквата скочи срещу вас, защото атакувате „благодетеля“ ѝ Бойко Борисов. Но е важно да разберем с какви средства той е бил благодетел – с лични или с наши. Ако парите са били държавни, това не означава ли, че не Борисов, а българският народ е реалният благодетел на църквата?


 -    Този въпрос е много основателен, защото моето изказване вчера беше неразбрано от някои, включително от един от владиците, който днес се обади и ми се извини. Защото не е разбрал, че има разлика между това, което съм казал и това, което е отразено. 


-    За кого говорите? 


-    Става дума за старозагорския митрополит Киприан. Нека припомня какво казах по този повод. Слушах изказване на Борисов на политически събрания. На едно от тях, струва ми се в Рибарица, тетевенско, той засегна въпроса за църквата и владиците. Той каза, че на МС са гласували, пък и той е настоявал, да се отпуснат бюджетни средства за нуждата на храмовете - църкви и джамии. И сега очаква от владиците ответна реакция – да му се съдейства в политическия процес, който тече. Тълкувам това негово изказване по следния начин –Борисов е сключил сделка с някои духовници в България, като им е осигурявал бюджетни средства. По същество няма лошо, но впечатлява търговския елемент в това благоденствие, което е направила държавата ни. Разсъждавайки чисто политически излиза, че Борисов е дал пари, а сега се очаква владиците да го подкрепят. И аз затова казах, че Борисов е сключил сделка. Ако човек е истински вярващ, той сделка в този смисъл няма как да направи. Това беше моето изказване. Но то вероятно е било „осакатено“ някъде, където не са го разбрали. Митрополити като Киприан са се почувствали засегнати. Но днес той ми се извини, за това, че е направил изказване, без да вникне в казаното от мен. Към мен се отправят всякакви хули, очевидно е, че на Борисов не му издържат нервите. Но аз на такива елементарни хора не обръщам внимание.


 -    Знаете ли, че във Фейсбук е създадена група, която настоява вие да сте следващия главен прокурор. Има ли такава вероятност?


 -    Нямам време да следя мрежите и отношението им към мен. Но и не мога да мисля по тази линия, защото конституцията съдържа едни изисквания, на които аз не отговарям. Там има възрастово ограничение, което съм надхвърлил с една година. -   

- Какво ви коства в личен план да бъдете министър на МВР? 


-    Изключително усилие, защото съм свикнал винаги да давам всичко от себе си, за да мога да се справям със задачите. Нещата до такава степен бяха занемарени, че ми е доста неудобно да говоря. Не е бил използван целият мощен капацитет на министерството в обществен интерес. Мощта на това ведомство е била използвана главно в личен интерес, на второ място - в групов и на трето място - в партиен интерес.

 

-    Говорите за вашите предшественици ли?


-    Говоря за тези, които са управлявали ведомството повече от 10 години. Изпуснато е ценно време. Ако не беше се случило това, справедливостта щеше да бъде на много по-високо ниво. А нашата страна щеше да е много по-приятна и перспективна за живеене. Затова хората не спряха да я напускат. Не случайно го казвам - много млади хора, обнадеждени, че може да има промяна, изразиха по площадите и улиците на страната своето желание тази промяна наистина да се случи. 


-    Но за обществото все още не е ясно кой нареди на полицията да бие тези млади хора по време на протестите им през миналата година. Вие знаете ли отговора? 


-    Да, същата тази власт, която управляваше до 4-ти април. Тогава с достатъчно гласове се каза на този човек: „Не на тази власт. Не искаме този министър-председател! Омръзна ни!“. Някой може и да си е мислел, че един човек, който принадлежи към силовите групировки като СИК и ВИС, може да се промени. Но стана ясно, че вълкът мени козината си, но не и нрава си. За съжаление по най-безобразен начин сме пропилели огромни финансови активи. 


-    За някои МВР е разграден двор. За други е политическа бухалка. За вас какво е тази институция? 


-    МВР се променя и вече няма да е политическа бухалка. Все повече и повече стягаме оградата.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10563 |30.06.2021 Първан Симеонов пред Фрог: В предизборната кампания всеки говори на собствения си „балон“. Магнитски ще се отрази най-много на ГЕРБ . 61| 24218 |29.06.2021 greshka61 . 6| 12185 |25.06.2021 Пламен Данаилов пред Фрог: До май имахме министерство на мутро-икономиката. Големият проблем ще е инфлацията . 13| 22943 |21.06.2021 Десислава Иванчева пред Фрог: Първо ще отида на протест. Българка в Швейцария плати инвитро процедурата, след като ме е видяла с прангите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads